Чуркин: САЩ трябва да се научат да оценяват обективно ситуацията в Сирия

САЩ трябва да се откажат от пропагандните клишета и да се научат да оценяват обективно ситуацията в Сирия. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин по време на заседание на Съвета за сигурност на Световната организация по въпросите за Близкия изток, предаде ТАСС.

Той призова американската страна и другите влиятелни регионални играчи да заемат „по-положителна линия“ и да спомогнат за отказа на сирийската опозиция от „деструктивната линия, отлагаща мирното решение“ на конфликта.

„Съединените щати, като съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия, трябва най-накрая да се откажат от пропагандните клишета и да се научат да оценяват ситуацията обективно „, каза той.

Чуркин призова специалния посланик на генералния секретар на ООН Стефан Де Мистура „да увеличи усилията си за работа със страните в Сирия“. „Преговорният процес в Женева следва да бъде възобновен колкото се може по-скоро“, каза той.

По думите му, в момента „решаващата дума“ имат самите сирийци. „Обаче, много неща ще зависят от това, дали ще се откажат опонентите на Дамаск от разрушителната линия, отлагаща мирната развръзка“, подчерта Чуркин.