Чуркин: РФ очаква, че Турция няма да предприеме безразсъдни стъпки в Сирия

Русия разчита на това, че Турция няма да предприеме в Сирия действия, подобни на разполагането на свои сили в Ирак, заяви постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин, цитиран от РИА Новости.

Съветът за сигурност на ООН обсъди на закрито съвещание ситуацията във връзка с въвеждането на турски сили на територията на Ирак.

„Надяваме се, че безпокойството, което изразиха генералният секретар на ООН и редица членове на Съвета за сигурност по време на свиканото от нас обсъждане, ще охлади горещите страсти в Анкара и те ще разрешат ситуацията в Ирак по начин, който би удовлетворил иракското правителство“, заяви Чуркин.

Той подчерта, че Русия разчита на това, че Турция „няма да предприема каквито и да било нови безразсъдни стъпки, в това число и на територията на Сирия“.

Според информация на иракските власти, на 4 декември турски войници и военна техника са навлезли в провинция Найнава под предлог, че ще подготвят кюрдските народни отряди, воюващи срещу терористите. Багдад нарече присъствието на турските военни несъгласувано „враждебно действие“.