Чуркин: Русия е против резолюцията на Съвета за безопасност на ООН за Сирия

Москва, 6 февруари. Западните страни смятат да представят проект за резолюция на Съвета за безопасност на ООН във връзка с оказването на хуманитарна помощ на нуждаещите се в Сирия, който, според Русия, може да се окаже опит за политизиране на ситуацията в Сирия. Руската страна смята разглеждането на резолюция на Съвета за сигурност по този проблем за преждевременно, съобщи на журналисти постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин, съобщава РИА „Новости”.

По думите на руския постоянен представител, към подобни въпроси, свързани с хуманитарна ситуация, е необходим хуманитарен подход.

„Ние усилено работим с хуманитарните организации, и някои резултати вече са налице, Сега не е време да се обсъжда резолюция”, – подчерта Чуркин.

На 31 януари приключи първият тур на преговорите между делегациите на правителството и опозицията на Сирия в рамките на конференцията по регулиране на сирийския конфликт „Женева-2”. Вторият тур стартира на 10 февруари. Конференцията бе инициирана от Русия и САЩ, а ООН стана посредник в преговорите..