Чуркин предупреди Украйна за нарушаването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

Прекъсването на примирието в зоната на катастрофата на малайзийския Боинг в Източна Украйна е нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, който сам поиска въвеждането на примирието за разследване на причините за трагедията, заяви постоянният представител на РФ в световната организация, предаде РИА Новости.

„Примирието бе утвърдено с резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН , затова очевидно, това явно нарушение на резолюцията ще има тежки последици за възможността на международните инспектори да проведат разследването, когато решат да се върнат на мястото на катастрофата“, заяви Чуркин.

Според него, руската делегация е разочарована от появилите се същия ден на официалния сайт на украинското правителство заявления, че примирието вече няма да бъде в сила, тъй като участниците в международното разследване са напуснали мястото на катастрофата.

Чуркин заяви също, че е поставил въпроса първо пред Съвета за сигурност на ООН, а след това е предложил да бъдат призовани украинските власти да преразгледат решението си. „Но, за съжаление, някои чланове на Съвета за сигурност на ООН реагираха по обичайния начин, обявявайки се против всякаква критика срещу украинските власти“, подчерта Чуркин, като даде да се разбере, че предложението на Русия е било блокирано.