Чуркин: Назначаването на източноевропеец на поста генерален секретар на ООН е приоритет за Русия

Приоритетна задача на Русия е следващият генерален секретар на ООН да бъде източноевропейски представител. Това заяви постоянният представител на РФ в организацията Виталий Чуркин, предаде ТАСС.

„Това е приоритет“, заяви дипломатът, като поясни, че Москва винаги е била привърженик на тази позиция. „Но има добри кандидати и от други райони“, добави Чуркин.

Мандатът на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки-Мун приключва на 31 декември тази година.

До момента за поста претендират 12 души, сред които бивши държавни глави и министри на външните работи. На 21 юли Съветът за сигурност проведе първото предварително гласуване по списъка на кандидатите и на първо място излезе португалският експремиер и бивш върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш. Той получи 12 гласа „за“ и нито един „против“.

В тройката на лидерите влязоха още и бившият президент на Словения Данило Тюрк и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Според някои дипломати и наблюдатели, ако по време на следващото „допитване“ на членовете на Съвета за сигурност, което ще се състои този петък, никой не се изкаже против Гутериш, то въпросът с избирането на новия генерален секретар на ООН на практика ще бъде решен.

Чуркин призова да не се правят прибързани изводи от резултатите от първото гласуване. „Мисля, че процесът (на избиране на генерален секретар – бел. ТАСС) ще отнеме известно време. Той няма да бъде решен в петък. Имам такова предчувствие“, отбеляза постоянният представител на Русия в ООН. При това той съобщи, че не възнамерява да гласува против Гутериш. „Защо да го правя? Той е толкова добър човек“, каза дипломатът.

Закриването на гласуването в Съвета за сигурност ще се повтаря дотогава, докато един от претендентите не получи подкрепата на всички 15 членове на Съвета. След това ще се проведе открито гласуване и името на кандидата ще бъде внесено за утвърждение в Общото събрание.