Чуркин: Надявам се, че сблъсък между Русия и Турция няма да има

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин изрази надежда, че сблъсък между Русия и Турция няма да има. Това заяви той в интервю за радио „Комерсант-FM“ и в. „Комерсант“, предаде ТАСС.

„Не става дума за сблъсък между Русия и Турция, с изключение на безобразния случай, когато те свалиха нашия самолет в сирийското въздушно пространство. Надявам се, че руско-турски сблъсък няма да има“, отбеляза дипломатът.

Той припомни, че Турция в момента има сериозни противоречия със САЩ заради кюрдския проблем. „Ситуацията, разбира се, е парадоксална: САЩ активно си сътрудничат със сирийските кюрди в борбата с ИД, а турците, които са съюзници на САЩ в НАТО, считат сирийските кюрди за терористи“.

Чуркин нарече турската позиция относно кюрдите „ирационална“. „Ако турците искат кюрдите да останат в Сирия, а не мислеха за своята държавност, то Анкара точно обратното, трябваше да ги призове да участват в междусирийските преговори. Но турците вече постъпиха по друг начин и сега са притеснени, че сирийските кюрди ще си отвоюват единно пространство и ще се координират по някакъв начин с турските кюрди, което може да доведе до сериозни геополитически последици“, обобщи постоянният представител на РФ в ООН.