Чуркин: Киев трябва да представи записите на диспечерите, насочили Боинга в зоната на конфликта

Киев трябва да предостави записите от разговорите на своите авиодиспечери, които са насочвали малайзийския Boeing в зоната на военните действия в Източна Украйна, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По негови думи, Русия е повдигнала този въпрос на съвещание на Съвета за сигурност, посветено на хода на разследването на катастрофата.

Според Чуркин, на заместник генералния секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман, който замина за украинската столица във вторник, е било дадено напътствие да се осведоми за това, как Киев взаимодейства с международните експерти.

„Уговорката е такава, че той трябва да се поинтересува и за това. Принасят ли украинците полза в международното разследване? Първото, което идва наум е , че те трябва да представят записите от разговорите на своите авиодиспечери, за да може да стане ясно, защо те са насочили малайзийския самолет към зоната на военните действия”, подчерта Чуркин.

Според дипломата, съвещанието на Съвета за сигурност, свикано по инициатива на Русия, е било полезно, и сега членовете на съвета очакват доклада за хода на разследването на катастрофата, който се очаква да бъде представен в края на месеца.