Чуркин: Заседанието на СС в ООН напомняше на царството на кривите огледала

На открито заседание на Съвета за сигурност в ООН на 22 август се състоя дискусия по темата „хуманитарен конвой от Русия” за югоизточна Украйна, предаде „Россия 24”.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин сподели, че срещата напомняла много на „царството на кривите огледала”.

„Някои от членовете от Съвета изобщо не ги интересуваше, че в източна Украйна умират хора от мирно население. Те се интересуваха от факта, че Русия оказва хуманитарна помощ на онези хора, които се намират под непрестанен обстрел”, разказа Виталий  Чуркин.

Напомняме, че навлизането на около 280 камиона в страната без  одобрение от Киев и без съпровод от Международния Червен кръст бе осъдено на Запад. Украйна нарече случилото се „пряка интервенция“, а ЕС и Пентагонът – грубо нарушение на суверенитета на една страна, и призоваха конвоят незабавно да се върне в Русия.

Москва отхвърли всички обвинения и каза, че след като камионите са чакали на границата от 14 август, а в Източна Украйна „умират стотици хора“, е решила, че повече не може да чака.

Също така, руския дипломат напомни на членовете на СС, че изпращането на хуманитарните помощи в Украйна е съгласувано с украинските власти.

„Ние получихме от тях официално съгласие, ние обсъждахме с тях този въпрос, но ако те сега лъжат, то това си е за тях и проблемите са техни. Ние само искаме да помогнем на нуждаещите се”, поясни Чуркин.

Също така той напомни на присъстващите за резолюция 2165. Тя е била приета през юли 2014 година и санкционирала директни доставки на хуманитарна помощ в Сирия, без съгласието на правителството. „Но в случая с Украйна може да се счита, че сме получили съгласие”, подчерта руският представител в ООН.

Положението в Луганск продължава да бъде критично, което потвърдиха и представителите на Международния Комитет на Червения Кръст. През последното денонощие са били ранени 68 мирни граждани, трима души са загинали в резултат на артилерийски обстрел на Донецк тази нощ. Взривена е кола на Министерството на извънредните ситуации, в резултат на което един от служителите на спасителните служби е получил множество шрапнелни ранения.