Чуркин: в сградата от която са стреляли снайперистите е бил разположен щабът на американското посолство

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин в заседанието на Генералната Асамблея на ООН заяви, че кризата в Украйна «в голяма степен е провокирана от авантюристичните действия на външните сили, в намеренията си да разкъсат вековните връзки, съединяващи Русия и Украйна. При това, политиката се е провеждала  с безпрецедентна безцеремонност», цитира думите на Чуркин ИТАР-ТАСС.

Руският дипломат напомни, че «централният площад в украинската столица – Майдан, беше превърнат във военизиран лагер, който открито посещаваха министри и други дейци от страните на Европейския Съюз и САЩ. Когато екстремистите на Майдан превзеха няколко административни сгради, в една от тях (Домът на профсъюзите), където беше организирана така наречената «комендатура» на Майдан, на седмия етаж в същата сграда, постоянно е действал щабът на американското посолство. И между другото, именно от тази сграда са стреляли снайперистите по полицаи и протестиращи, с ясната цел за провокиране към силова промяна на държавната власт», подчерта Чуркин.

Напомняме, че в сблъсъците на Майдан през февруари са загинали над 100 души. Русия поиска да бъде проведено разследване относно обстоятелствата и участието на въпросните снайперисти в събитията на Майдан, но, то така и не  беше задействано.