Чуркин: В зоната на военните действия в Украйна се намират над 4 млн. души

Москва предлага да бъдат изпратени в Донецк, Луганск и други градове в Източна Украйна конвои с руска хуманитарна помощ под егидата на Международния комитет на Червения Кръст (МКЧК). Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин по време на извънредната среща на Съвета за сигурност на организацията, съобщи ИТАР-ТАСС.

Чуркин припомни, че руският външен министър Сергей Лавров е изпратил официално обръщение към ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и МКЧК, в което призовава да бъде организирана международна хуманитарна мисия в Югоизточна Украйна.

Положението в региона, особено в Донецка и Луганска област, Чуркин характеризира като „катастрофално“ по „всички човешки критерии“. Постоянният представител на Русия в ООН отбеляза, че броят на загиналите в резултат от военната операция в Източна Украйна е 1367 души „според най-скромните оценки на международните хуманитарни агенции“. „Ранените са хиляди, десетки от тях са деца. И тези ужасни цифри постоянно се увеличават“, подчерта дипломатът. Той напомни също, че в зоната на военните действия се намират около 4 млн. души, като условията на живот на тези хора имат всички признаци на хуманитарно бедствие. Домовете в Луганск са без електричество, вода и комуникация.

Най-драматична е ситуацията в здравеопазването, каза още Чуркин. „Кивските власти изглежда, това не ги интересува. На нашите нееднократни обръщения за създаването на хуманитарен коридор за извеждането на хората от региона, на първо място, децата и тежкоболните, Киев отвръща с цинични откази“, поясни Чуркин.

Според него, границата с Русия се преминали почти 800 хил. души, като 170 хил. от тях са се обърнали към руските миграционни служби. „Нашата страна е готова да се справи с това огромно натоварване, ние нямаме нужда от помощ отвън. Напротив, готови сме да увеличим хуманитарното съдействие на украинското население“, увери Чуркин.

В някои случаи обаче, оказването на помощ на населението в условията на конфликт, е наистина трудно, заяви дипломатът. „В ситуацията в Източна Украйна трябва да бъде оставено настрана политиканството и да бъдат следвани единствено установените от международната общност хуманитарни принципи“, подчерта Чуркин.

Той изрази съжалението си, че Киев продължава да воюва и да загиват все повече и повече мирни жители. „Въздушните нападения на градовете се превърнаха в ежедневна реалност, използват се артилерия, танкове, установки „Град“, не престават и съобщенията от местни за употребата на фосфорни бомби“, констатира Чуркин.

„Боевете все по-често се водят в гъстонаселените райони, във връзка с което местните жители са под все по-голяма заплаха“, заяви генералният секретар по хуманитарните въпроси на ООН Джон Гинг.