Чуждестранните малки фирми ще могат да получават държавна подкрепа в Русия

Предприятията от малкия и среден бизнес, в които чуждестранните акционери държат над 49% от капитала, в близко време ще могат да кандидатстват за държавна подкрепа в Русия.
Такава мярка се съдържа в законопроекта, разработен от Министерството на икономическото развитие, съобщава бизнес вестникът газета „КоммерсантЪ“.

Според мнението на авторите на документа тази мярка трябва да привлече допълнителни инвестиции и „да сформира нови технологични вериги“ в страната. По-специално преференциалните условия ще важат при покупка на помещения, при данъчни облекчения, кредити с по-ниски лихви и освобождаване от планови проверки.

В министерството обясниха, че към средния бизнес се отнасят предприятията с численост на персонала от 101 до 200 души, а към малкия – до 100 души. Пределната стойност на годишната печалба за средните компании е 2 млрд. руб. ($31,4 млн.), за малките – 800 млн. руб. ($12,5 млн.). „Това е голяма стъпка по пътя на подема на малкия и среден бизнес. Убеден съм, че това ще доведе до предприемаческа активност и регистрация на нови компании“, казва доцентът от Института по бизнес и делово администриране към Руската академия за народно стопанство и държавна служба (РАНХиГС) Емил Мартиросян.

Механизмът на работа

„За нас проблемът не е в компаниите с чуждестранен произход, а в това да се отделят условните „дъщерни“ дружества на „Газпром“ [т.е. дъщерните компании на едрия бизнес – бел. ред.] от реално малките и средни компании“, заяви за „Руски дневник“ заместник-министърът на икономическото развитие Олег Фомичов на Форума на БРИКС и ШОС по малкия бизнес, който се състоя в Уфа на 1 и 2 декември.

Министерството на икономическото развитие предложи това на Търговско-промишлената палата (ТПП). Това обединение на предприемачите работи най-тясно с чуждестранни партньори.

ТПП прие предложението, макар и с неохота, „тъй като предстои много голям обем работа“, разказа за „Руски дневник“ вицепрезидентът на ТПП Елена Дибова.

Къде се очакват инвестиции?

Според данни на Министерството на икономическо развитие в Русия има 103 000 неголеми компании с чуждестранно участие:

  • в 13 800 делът на чуждестранния капитал е до 49%;
  • в 15 500 – от 49% до 75%;
  • в 73 900 – превишава 75%.

Така новият законопроект ще засегне около 90 000 компании от последните две категории.

Предложението на Министерството на икономическото развитие наистина ще изиграе важна роля в макроикономически план за сметка на стимулирането на инвестициите, посочва анализаторът от ГК „Финам“ Тимур Нигматулин. „Ако погледнем на показателите за инвестициите в основен капитал, то той се свива през последните две поредни години. През 2015 г. в съпоставими цени в рубли те са спаднали на 8,4%, а за първите девет месеца на 2016 г. са се понижили с още 4,3%“, отбелязва той.

По думите на Нигматулин основни бенефициенти на плана за помощта ще станат компании в селскостопанския сектор. За първото полугодие на 2016 г. нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) в сектора бе 1,5% на годишна основа, при спад на реалния БВП на страната общо с 0,9%.

Едрият чуждестранен бизнес като производителят на шоколада Нестле (Nestle) или магазините Метро (Metro), води диалог с държавата, но техните молби и пожелания имат по-глобален характер. Такова е мнението на началника на управлението за операциите на руския пазар на ИК „Фрийдъм финанс“ Георгий Вашченко. Преди всичко такива компании настояват за промени в областта на митническото и данъчното администриране. Към подкрепата на държавата обаче могат да прибягват и неголеми компании с чуждестранен капитал в Далечния Изток, допълва той.

Източник: Руски дневник