Чужденците харесаха олимпийското селище в Сочи

На 30 януари започна настаняването на чуждестранните спортисти в олимпийските селища в Сочи. Селищата всъщност, ще бъдат три: Горно, Приморско и Допълнително, които ще трябва да приютят близо 7 хиляди атлети от цял свят. Някои от спортистите, които вече са взимали участие в други Олимпиади, заявиха, че условията за живот са много по-добри от онези, в които им се случвало да живеят. Стаите са много по-големи и добре подредени с всичко необходимо, без никакви излишни неща. С две думи, условията за живеене отговарят на всички световни стандарти, а понякога дори ги превъзхождат, отбеляза «Expert Online».

Шандор, главен изпълнителен директор на олимпийската делегация на Унгария, отбеляза: „В сравнение с предишния ни опит в друга Олимпиада, условията за живеене тук са по-добри. Стаите са много по-големи, в тях ще се настаняват само по 2-ма души, което сигурен съм, ще се хареса на спортистите, а и защото е удобно, много чисто и направено в съвременен стил.“

В селището Приморско ще бъдат настанени 3 хиляди души: хокеисти, кънкьори и други спортисти. На фасадите на къщите вече висят знамената на националните отбори. Руските спортисти също ще живеят тук, за тях няма да има допълнителни привилегии, макар да са домакините на Олимпиадата. В останалите две селища Горно и Допълнително, ще бъдат настанени останалите 4 хиляди спортисти.

Дан Меркли, директор на олимпийското градче, заяви: „Винаги съм чувствал едно и също преди Олимпийските игри, но този път очевидно е, че Русия подходи много сериозно към въпросите за сигурността и комфорта на обществените места“.

Днес редът в региона се пази от 37 хиляди полицаи, служители на Министерството на извънредните ситуации и военни. Дан Меркли нарече Олимпийските селища „най-безопасното място в цяла Русия“. Но, не препоръчва да се преминават границите му и да се пътува в съседни Севернокавказки републики. Много правителства посъветваха същото гражданите си..