Чудовищна корупция по висшите етажи на американската администрация

Чудовищна корупция по висшите етажи на американската администрация

Публикувано от:

Автор: Боян Чуков.

Порталът WikiLeaks публикува на 16 ноември 2015 г. в интернет дългите повече от един ден преговори, около 30 часа, на топ-мениджъри  на американски компании. Те участват в програмата на федералното правителство на САЩ – AbilityOne. Годишният бюджет на програмата е 3 милиарда долара. Програмата е изключително хуманна. С нея би трябвало да се открият работни места за 50 000 човека с ограничени физически възможности. По линия на програмата правителството на САЩ би трябвало да доплаща на фирмите, които ще бъдат задължени да наемат на работа инвалиди.

Повечето пари от AbilityOne (2,3 милиарда долара) минават през нетърговската организация – фонд SourceAmerica. Фондът обаче сътрудничи с американския военнопромишлен комплекс. С фирмите Northrop Grumman, Lockheed Martin, Boeing и други. От предоставените публично разговори на мениджърите става ясно, че 50% от отпуснатите пари по програмата AbilityOne са присвоени. А инвалидите не са получили нищо.

В корупционната схема за пране на пари са замесени 13 висши служители от администрацията на американския президент. От екипа на Барак Обама са 10, други 3-ма са от отбора на предишния президент Джордж Буш-младши.

Дали в страната, където „властват демократичните закони“ въпросните 13 корумпирани служители от президентската администрация ще влязат в затвора? Любопитно е дали американските посланици ще продължат в България да ни учат как да се преборим с корупцията? Защото корупцията в България, съдейки по нейния паричен еквивалент е като „пионерче“ в сравнение с американската „дружинна ръководителка“.  Да не се окаже, че с внасянето на „демокрацията“ у нас, сме внесли и американската „демократична корупционна атмосфера“, интегрална част от ултралибералната глобализация, която строи Pax Americana. За съжаление, ултралибералната глобализация в България се насажда както от десния така и от левия днешен политически спектър. С методи, близки до тоталитарните, особено в сферата на пропагандата. Логично е да стигнем до извода, че у нас има нещо сбъркано изначално.