ЧСУ „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“ с отличие в международен проект

Отборът на 4-а клас на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ е сред победителите в престижния международен конкурс „Тетрадка на приятелството“, организиран от Националната асоциация за развитие на образованието в Русия. Нещо повече – рисунката на четвъртокласничката Ния Костадинова стана лице на международната инициатива за тази година. Децата, под ръководството на класния си ръководител Бистра Йорданова и преподавателя по руски език Елена Лазарова, в продължение на месеци се запознаваха с културно-историческото наследство и традициите на България и на Русия, следвайки принципите на устойчивото развитие и намирайки нови приятели.
В конкурса „Тетрадка на приятелството“ взеха участие стотици деца от различни образователни организации по света. Те изпратиха 514 тетрадки, като 98 от тях са на чуждестранни участници, сред които и тази на камчийският 4а клас. „Тетрадка на приятелството – обединяваща децата на планетата Земя“ е един от най-мащабните проекти за развитие на детската и младежка публична дипломация. Победителите в конкурса са поканени да вземат участие в Международната конференция Education#InFocus, която ще се проведе в Организацията на обединените нации в Женева от 13 до 16 юни 2017 г., разказва координаторът Мария Ощепкова.
Четвъртокласниците на „Камчия“ се класираха заедно с партньорите си – учениците от 6в клас на Средното общообразователно училище № 116 в Перм, с които си размениха тетрадки и предизвикателства. Към подножието на планината Урал отпътуваха историите на Ема, Ния, Ирен, Димана, Диана, Гергана, Пресиан, Иво, Кира, Александр, Борко, Маги, Мартин и Преслава – кои са приятелите им, какво обичат, разказът на децата за „Камчия“ и за прекрасните условия в училището на бъдещето. Четвъртокрасниците разказаха за обичаите на Тодоров и Гергьовден, за Баба Марта и за Лазаруването. Те изпратиха разказ за Рилските езера, легендата за пещерата Дяволското гърло и дори вградиха собственоръчно направена книжка с написани от тях басни. Учениците представиха и един от символите на приятелството между България и Русия – паметникът на връх Шипка. С мира бе свързано и предизвикателството, което малките гагаринци изпратиха към Перм – там да бъде представена инициативата „Белите гълъби на мирното детство“.
„Ние разказахме за белите гълъби на мира, излетели от „Камчия“ не само в класовете на нашето училище, но и в училищата от Пермския край. Откликнаха не само децата, но и родители и учители! Направихме изложба и ви изпращаме“, не закъсня отговорът от града на река Кама. А финалът на руските шестокласници до нашите четвъртокласници гласеше: „Справихте се за отличен! Нямаме търпение да се запознаем по-скоро на живо!“.
„Тетрадката на приятелството“ е своеобразен социокултурен дневник, на страниците на който децата могат да разкажат за себе си, за близките си, да споделят опит в социално-значими проекти, а също и да научат нови и интересни факти за живота на връстниците си в други държави. Форматът на проекта предполага взаимен обмен между връстници от различните региони на Русия и други страни, на творчески или културни задачи, които участниците описват на страниците на тетрадката и изпращат на своите „партньори“. Предизвикателствата са свързани с история, наука, изкуство или спортни достижения, разказва още Ощепкова.
Резултатът е един – нашите четвъртокласници вече знаят защо жителите на Перм са получили прозвището „солените уши“, какво означават цветовете на руския флаг, познават балетистите от далечната област, лауреати на варненския Межународен балетен конкурс… Но най-важното – имат приятели в Русия, които ги очакват с нетърпение и отворени обятия. Ръководството на СОК „Камчия“ е отправило писмо до гуребнарота на Пермска област за гостуване на деца през лятната ваканция в „Камчия“.