Чисто нов военен кораб на САЩ се повреди в открито море

Нов кораб на американската брегова охрана Milwaukee излезе от строя в открито море. Плавателният съд, въведен в експлоатация едва преди 20 дни, е изтегля на буксир към базата на Военноморските сили в щата Вирджиния, съобщава Navy Times.

По време на инцидента Milwaukee е плавал от канадския град Халифакс към калифорнийското пристанище Сан Диего.

По информация на изданието обаче, проблемите с кораба започнали почти веднага, след като се отделил от брега. Специалисти на няколко пъти самостоятелно са ремонтирали съда.

Предварителната версия за инцидента е попадане на метални частици в масления филтър, което е извадило от строя двигателя на плавателния съд.

Американското правителство е запознато със ситуацията. По думите на председателя на Комисията по отбрана към Конгреса Джон Маккейн, когато един кораб излиза от строя седмица, след като е пуснат на вода, ситуацията е тревожна. Той изрази увереност, че ВМС на САЩ ще проведат щателно разследване на причините, довели до инцидента.

Това не е първият случай, когато корабостроителните експерименти на САЩ завършват с провал. Преди дни най-сетне бе завършен първият кораб от новия проект за ескадрени миноносци Zumwalt. Специалистите обаче го подложиха на критика, отбелязвайки, че плавателният съд е слабо въоръжен и има малка функционалност.