Чижов: В отстъпките си към Турция ЕС стигна по-далеч, отколкото би изглеждало прилично

В отстъпките си към Турция ЕС „стигна много по-далеч, отколкото би изглеждало прилично“. Това заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, предаде ТАСС.

„На този фон прословутите общи ценности на Евросъюза вече избледняха“, каза дипломатът.

Позицията на Турция за участието на кюрдите в преговорния процес за Сирия е фактор, който ще пречи на политическото разрешаване на кризата.

„Много наши партньори в Европа споделят безпокойството ни от факта, че немалка част от участниците ни в преговорния процес, имам предвид кюрдите, засега остават извън него, – каза Чижов. – Причините за това са добре известни. Предвид прогреса в Женева този аспект ще става все по-остър. За очаквано неудоволствие на Турция“.

„Турският фактор, възпрепятстващ политическото решение на ситуацията в Сирия, ще става все по-очевиден и изискващ съответна реакция. Доколко ЕС ще бъде в състояние да окаже натиск върху Турция, ние, за съжаление, виждаме в дискусиите за миграционната криза“, подчерта Чижов.

Решението за изтегляне на основните сили на ВКС на РФ от Сирия в Евросъюза като цяло е прието позитивно, отбеляза още постоянният представител на Русия в ЕС.

„Като цяло позитивно, всеки по свои мотиви, – каза дипломатът. – Някои видяха в това не само политически, но и военен успех, други го разглеждаха през призмата или на руско-американското сътрудничество, или на конкуренцията“.