Чешки анализатор: Не Русия, а САЩ са най-голямата заплаха за света

Най-голямата заплаха за световния мир са САЩ, а не Русия, както се опитват да покажат западните медии, коментира чешкият анализатор Яромир Петршик във в.Svobodne Noviny, цитиран от РИА Новости.

„Изкуството на пропагандата се заключва в умелото разпространяване на полуистини, но как точно Путин може сам за разгори войната в Украйна?“, недоумява авторът.

Не Русия свали законно избраният президент Виктор Янукович и не Русия накара министър-председателя Арсений Яценюк са започне военна операция срещу жителите на Донбас, пише още Петршик.

„Нима не бе така: американските „дипломати“ в Киев заплашваха Янукович, ако предприеме насилствени действия срещу демонстрантите? И не бяха ли самите тези „демонстранти“, които след насилствения и нелегитимен преврат в Киев одобриха войната срещу населението на Източна Украйна? И не са ли точно американските „дипломати“ тези, които обвиниха в разгорилата се война Русия?“, пише изданието.

Петршик е убеден, че нападението на НАТО над Ирак и Либия „потопи тези страни в хаос“ и сравни убийството на президентите на тези държави с методите на Третия райх. „Такова не е правил даже и Хитлер, когато е покорявал чужди държави“, добави той.

Анализаторът смята, че САЩ са накарали ЕС да въведе срещу Русия безсмислени санкции, които нарушават партньорските отношения между Москва и Брюксел и карат от своя страна Русия да се сближи с Китай.

„САЩ със своята военна агресия, с разгарянето и поддържката на военни конфликти дестабилизира голяма част от света. Затова и най-голямата заплаха за света не е Русия, а именно САЩ“, отбелязва в анализа си Яромир Петршик.