Чехия може да отмени санкциите срещу Русия

Министър-председателят на Чехия и лидер на Чешката социалдемократическа партия, Бохуслав Соботка заяви, че е готов да състави управляваща коалиция с Комунистическа партия на Чехия и Моравия след парламентарните избори в страната. Вотът е насрочен за месец октомври.
Комунистическата партия на Чехия и Моравия ще си сътрудничи с Чешка социалдемократическа партия при условие, че отношенията с Руската федерация бъдат подобрени и бъдат свалени санкциите срещу нея. Също така ще бъде изискана възможност за провеждане на референдум за членство на страната в НАТО. Това разказаха за руския вестникИзвестия“ чешки депутати от Европейския парламент, които са в Комунистическата партия, предаде ИА Фокус
Управляващата Чешка социалдемократическа партия за първи път от 1995 г. ще влезе в коалиция с комунистите, за да си запази властта. Комунистическа партия на Чехия и Моравия винаги е изразявала готовност да си сътрудничи с други сили в управляваща коалиция. Едно от главните изисквания е отдръпване от едностранната външна политика на страната. Според мнението на комунистите, отношенията с другите страни трябва да бъдат изграждани на принципа на диалога, а не чрез политики за санкции.