ЧЕТВЪРТ ВЕК НОВ СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР

Проектът „Четвърт век Нов симфоничен оркестър“ представя в синтезиран вид артистичната история на оркестъра. Тя е изпълнена с множество постижения, перипетии, революции и признания в годините на своето доказване! Това е един своеобразен „очерк“ за трудния път, по който Нов симфоничен оркестър върви вече 25 години и с всяка направена крачка той смело заявява мястото си на върха, а именно своята значимост за класическата музика и за нейната публика.

Програмата на юбилейния сезон отдава дължимото на еталоните на класическата музика. Затова нашият предстоящ концерт е изцяло посветен на руската класическа музика. Той включва емблематични произведения на А. Бородин, Н. Римски-Корсаков и Д. Шостакович. Руските класици създават творби за героиката и епоса на Русия – едно изключително музикално творчество, богато и разнообразно, което носи своеобразието и самобитността на руската душевност. Великите руски композитори на XIX и XX век сливат и преплитат традициите и новаторството в своите музикални шедьоври. В тях намира отражение на само миналото, но и големите събития от настоящето им. Избраните композитори представят поразителен индивидуален стил, ярък, изпълнен с хумор Музикален език и оставят шедьоври в различни области на музикалното изкуство (Александър Бородин). В техните произведения оживяват страници от руската история, екзотични образи от Изтока, природата и нейните величествени картини (Николай Андреевич Римски-Корсаков). Те създават творби за епохални събития, едно ново звучене, адекватно на новото време (Дмитрий Шостакович). Богатството от жанрове, в които творят, очертава сложен и разнообразен музикален свят: техните опери, симфонии, камерни произведения огласят сцени в различни точки на Материка. Без тяхната музика светът на изкуството би изглеждал различно. С настоящата програма Нов симфоничен оркестър отдава своята почит към руското музикално изкуство, неговите гениални композитори и тяхното творчество.

Нашата тайна надежда и явна амбиция се опира на прекрасни музикални образци и на тяхната професионална реализация, която да внушава по-дълбоко разбиране на красотата, да събужда по-силна любов към изкуството. Като своеобразен сталкер в дебрите на музиката, Нов симфоничен оркестър води своята публика, създава своя публика и формира точен естетически вкус. За да изпълнява мисията си, Нов симфоничен оркестър разчита на своите спонсори – едно културно общество, което не пуска ръката ни през всичките тези години. Затова за нас ще бъде чест и удоволствие, да се присъедините към тази благородна кауза и да ни подкрепите.

30 май, понеделник, 2016 г., зала „България”, 19.30 ч.

Диригент Стилиян Киров

Солист Анастасия Поф

БОРОДИН Овертюра „Княз Игор”

ШОСТАКОВИЧ Концерт за пиано и оркестър №2

РИМСКИ КОРСАКОВ Симфонична поема „Шехерезада”