Честит рожден ден, водка!

На 31 януари в Русия се празнува неофициален празник – рождения ден на руската водка. На този ден през 1865 г., световно известният химик Дмитрий Менделеев защитава докторската си дисертация „За съединенията на спирта с водата”. Той успява да намери перфектната пропорция, благодарение на която възниква легендарната 40-градусова напитка.

Твърди се, че великият учен с цената на собственото си здраве, тоест чрез опити доказва преимуществата на 40-градусовата напитка. Но това е легенда. В действителност, трактатът няма за цел да изследва на ефектите на съединенията на спирта и водата върху човешкия организъм. Менделеев доказва, че да се постигне точно 40-градусово разтваряне може само когато хлебният спирт се смеси с вода точно по тегло, а не по обем. Освен това, са представени методи за почистване на напитката от примесите.

Качеството на руската водка изненадва целия свят. A руският хлебен спирт е купуван от края на XIX век за производство на подсилени вина от такива производители на вино, като например Гърция, Турция, Египет, Испания. Интересното е, че през 1977 г., Полша се опита да оспори на Русия изобретяването на водката. Но, руският историк Уилям Похльобкин успява да намери неоспорими доказателства за това, че водката е руско изобретение, и в крайна сметка международният арбитраж отхвърля полския иск. Тогава се появява лозунгаът: „Само водката от Русия е истинска руска водка”.

Говорят, че водката е коварна. Това не е съвсем вярно. Просто трябва да умеете да я пиете. Например, не се препоръчва да се пие водка със сирене, варена риба и колбаси. Водката е приспособена към руската национална кухня. Тя се употребява в съчетание с черен хайвер, херинга, варени картофи, жулиен, мариновани гъби, кисели краставички и кисело зеле. И, разбира се, с черен хляб. Тези мезета подчертават най-добрите вкусови качества на водката и в същото време оставят малък шанс за силно опиянение. Но все пак, най-важното при тази легендарна напитка е, да знаете мярката си и да не прекалявате.

.