Честване на 3 март – Областен съвет на НДРусофили Габрово

Честит да ни е 3-ти март – Националният празник, с който днес честваме 141 години от Освобождението на България! 

Нека в този ден си припомним за всички българи, дали своята кръв за свободата на България!

И нека живеем така, че да не забравяме историята и корените си, и да бъдем достойни наследници на нашите борци за Свобода!

Неделя, 03 Март 2019г. 12:52ч. , ПМГ  „Академик Иван Гюзелев“

 

В  чест на Националния празник   3-и март,  тази година се опитахме да се отворим към повече дейности, координирайки работата си с други  НПО, сдружения и  институции. На 28 февруари с гражданския  комитет „Памет  габровска“, чийто председател е  Иван Ненов (кмет на  Габрово 1992-96г.) отбелязахме 141 годишнината от  Освобождението и 165 г. от  рождението на габровския опълченец Игнат Атанасов Ботев  ( дядо Матьо- 1854-1952г).   Участвахме в представянето на книгата  на изтъкнатия 92 годишен краевед  Ангел Ангелов Илиев. Актовата зала на НАГ бе препълнена  от граждани . Нашата приятелка от  Благотворително дружество „Майчина грижа“ представи книгата и спря внимание на  делото на дядо  Матю. Присъстващите бяха потопени в далечната история на с.Беленци, сега квартал на Габрово и  делото на дядо Матьо (Игнат Атанасов Ботев).  Това е 22  изследователска книга на  92 годишния А. Илиев , който макар и от много години с една ръка, продължава своето  патриотично дело с   много енергия  и огромен дух за съхранение на историческата ни памет.

В VІОУ “Иван  Вазов“ имаме вече клуб по руски език  и на 1 март от 11,30 часа там се проведе митинг с участието на всички ученици със слово на Ст.Постомпирова-директор. Гости бяха В.Радков – секретарят и Цв. Иванова -пиярът на  Областната управа, Председателят на училищното настоятелство доц.Пенчо Стойчев, родители и разбира се Секретарят на Обл.съвет на НДР и Юлия  Жданова, председател на руската диаспора  „Вива”.  След обяд  децата  ходиха на  паметника на поп  Харитон, на който имат  шефство,  почистиха  района и поднесоха цветя.

На 1март заедно с подкрепата и домакинството на Регионалния исторически музей се проведе  състезанието „141 години свобода“ между отбори „Иван Гюзелев“ от ПМГ и отбор „Р. Каролев“ на СУ “Р.Каролев“. Журито се състоеше от специалистите на РИМ и НМО. Състезанието  имаше за цел да покаже участието  и подкрепата,  която населението оказва във войната (вижда се на един от файловете). Председателят на журито Росен Йосифов обобщаваше отговорите и тактично  ги допълваше. Така присъстващите се запознаха  със събития, които липсват в учебниците. Участниците бяха наградени с грамоти на Областния съвет  и им бе подарена книгата на А.Илиев, за да се запознаят  допълнително с още габровска история.

Кулминация в честването бе това на  паметния връх на 3 март, на което тази години  домакин бе  Габрово. Рано сутринта на Братската могила до църквата „Успение Богородично“ бе панахидата,  в памет на загиналите герои. Минути след  издигане на  българския трикольор на пл. “Възраждане“,  24 автобуса отпътуваха за върха.

0304

Словото на Т.Христова-кмет на ГБ

Скъпи сънародници,

Тук, където сме – земята помни! Въздухът, който дишаме – помни! Потомците на опълченците помнят! А децата ни виждат в Балкана силуета на величавия паметник на Свободата, още преди да са били тук, където героизмът и саможертвата откупиха нашето настояще!

141 години ни делят от Санстефанския мир, който легитимира идеалът ни за национално единство. От тогава живеем с 3 март в сърцата си. Той стига до нас от летописните страници и учебниците по история, гледа ни от паметниците, разказва за себе си чрез паметта на милиони българи.

Усещането за този ден ни е предадено по кръвен път и не е нужен указ, за да се чувстваме празнично, за да изпитваме гордост, преклонение, смирение, почит.

На Шипка и по бойните полета, отсам и оттатък Балкана, с човешки съдби беше платено бъдещото ни и с пролята кръв предречено възкресението на българската държавност. За това отново свеждаме глави пред паметта на българските опълченци, на руските, украинските, белоруските, финландските, румънските и много други знайни и незнайни герои, които на тази земя прегърнаха вечността.

Историята не е сбор от факти, историята е поука. Историята е мъдрост – знание за грешките на миналото и способност да провидиш бъдещето.

Нашата история ни отреди път към свободата покрит с кръв и кости, защитаван с перо и оръжие, преминал през пламъците на Априлското въстание и Руско-Турската война от 1877-1878, през възторга от Санстефанския мир, подема на Съединението и триумфа на Независимостта.

След толкова висока цена, нямаме право да пилеем свободата си! Тя трябва да се осмисля всеки ден. Тя е съзиданието, в което споровете, разногласията и дебатите имат обща цел, наречена – сигурност и благоденствие!

Защото любовта към Родината трябва е кауза – от най-смислените и от най-благодарните! И ако тя не може да ни обедини, то няма кой друг да го направи! Разединени сме уязвими – единни сме силни и свободни! А свободата ни е нужна като въздуха и хляба!

Трети март е нашата България – жадувана, от онези, които се обрекоха на гибел, за да я има, отстоявана от тези, които я живеем тук и сега, и мечтана от всички, в чиито ръце ще я оставим утре.

България е езикът, на който говорим, вярата, която носим, заветът, който получихме от предците си, обещанието да ни има!

Вижте Паметника на Свободата, стоим под него, малки и обикновени, несъизмерими с подвига, който увековечава. Той ни гледа! Гледат ни през времето и душите на героите! Гледат ни децата, за да видят в нас своето достойно и успешно бъдеще!

След малко ще сведем глави, ще помълчим – за да благодарим, а венците и цветята ще говорят вместо нас!

Нека, когато отново изправим глави, вдъхновени от подвига, окрилени от празника, да обещаем – с думи и дела, че ще съхраним во-веки своя национален идеал, в името на една мирна, свята и свободна България!

Честит празник, скъпи сънародници!

 

Олга Галенова