Честване на 3 март в Санкт-Петербург

В памет на участниците в Руско-турската война 1877-1878г. и сключването на Сан-стефанския мирен договор в Санкт-Петербург са се състояли тържествени мероприятия.

„Петербург е свързан с тези събития, вероятно най-много, защото тук почиват великите герои на тази война – героите на Плевен генерал Владимир Доброполски и полковник Фьодор Ушаков, героят на Шипка Валериан Дерожинский, който е загинал там, освободителят на България, генерал Аполон Цимерман. Даже бъдещият император Александър III е ръководил Русенския отряд и е участвал в тази война“, разказал на ТАСС един от организаторите на събитието, членът на Световния клуб на петербургците Владимир Дервенев.

Картинки по запросу Императорская усыпальница гроб Александра II
В императорската гробница в Петропавловския събор е отслужена панихида до гроба на Император Александър II ,

Гробницата на Александър II е издълбана от монолитен  зелен алтайски вълнообразен яспис,

на великите князе – Главнокомандващия на Дунавската армия Николай Николаевич (старши), на кавказката армия Михаил Николаевич, на Командващия Русенския отряд Царевич Александър Александрович (бъдещия император Александър III ), на командир а на 9-ти корпус Владимир Александрович. На този ден, възпоменателни богослужения са били извършени, също така, при гробовете на героите на Шипка и Плевен в Николското гробище на Александр-Невската лавра и в Новодевическото гробище.
Картинки по запросу свято-троицкий измайловский собор (санкт-петербург)
Основните тържества са се провели в Свято-Троицкия Измайловски Събор. След панахидата, изпълнена от настоятеля Протоиерей Генадий Бартов, се е провело кръстно шествие към колоната на Славата – паметник в чест на победата в Руско-турската война….Колонна Славы


Организаторът на тържеството, действителният член на Руското географско дружество и Световния клуб на петербургците – Владимир Дервенев в речта си нарекъл дълбоко символичен фактът, че 140-годишнината от края на Руско-турската война е на задушница. Той отбелязал, че след победоносния край на войната, трофейните знамена на османците са били докарани до вратите на Свято-Троицкия Събор. Там, през 1886 година, в присъствието на Императора се е състояло тържествено откриване на колоната на на Славата, построена от трофейните турски оръжия. Паметникът е бил разрушен в съветско време и е възобновен на 1 октомври 2005 г., благодарение на усилията на архиепископ Генадий Бартов.

В края на тържеството са били положени цветя при Колоната на Славата от Санкт Петербургската епархия, Световният клуб на петербургците, генералните консулства на България и Румъния, Александровското историческо дружество.

Фото с сайта gov.spb.ru
ИА „Вода живая“,
03.03.18

Източници:

https://news.rambler.ru/other/39278240-pochesti-uchastnikam-russko-turetskoy-voyny-1877-1878-godov-otdadut-v-peterburge/?updated

https://riafan.ru/1031651-v-peterburge-pochtili-pamyat-uchastnikov-russko-tureckoi-voiny-1877-1878-godov

http://urok-kultury.ru/kolonna-slavy-u-troickogo-sobora-lejb-gvardii-izmajlovskogo-polka/