„Черният списък” на Украйна

В Донбас приключиха изборите за депутати и лидери на провъзгласилите се републики. Гласуването в ДНР и ЛНР мина уж тихо и спокойно. Съблюдавайки всички правила за упражняването на вот, гражданите в Донецк и в Луганск са се редили на дълги опашки, въпреки студеното и ветровито време, за да пуснат вота си за независимост. Настъпи дългоочакваният момент за мечтаните промени в региона.

Независимост – хубава дума, но често в стремежа си към нея хората се оплитат в безизходни лабиринти, търсейки светлина в тунела. По твърдението на международните наблюдатели не са били установени нарушения и изборите са протекли в спокойна и законосъобразна атмосфера. Странно как никой от тях обаче не е забелязал опитите за саботаж.

Силите на украинската армия бяха барикадирали няколко от главните пътни артерии от източната и западната страна към ДНР за да попречат на прииждащите граждани да се доберат до урните. В Донецк беше обстрелван квартал „Ленинский“ и въпреки произволните снарядни изстрели, изборният ден продължи, но избирателните пунктове бяха принудени да затворят по-рано от останалите от гледна точка на сигурността на мирните граждани.

По твърдения на председателя на ЦИК на ДНР г-н Роман Лягин към средата на деня вота си са дали над 500 хиляди избиратели, а на изборите в ЛНР – над 300 хиляди човека, по твърдения на председателя на избирателната комисия в ЛНР г-н Сергей Козяков.

По данни на териториалните избирателни комисии в Руската Федерация, активността в местните пунктове е била от 40 до 85%. Статистики и цифри, които са неоспоримо доказателство за желанието на електората.

По констатация на международните наблюдатели избирателната активност е била потресаващо висока в сравнение с апатичните и мудни избори във Върховната Рада.

Контрастът е бил очеваден, предвид километричните опашки от ентусиазирани избиратели. Мотивацията е била различна от безплатни концерти на руски поп-звезди на площада в Луганск до компонентите на руския борш – чували с моркови, зеле и картофи в Донецк.

Неоспорима е победата на Александр Захарченко в ДНР с 81.37%. Неговите конкуренти Юрий Сивоконенко и Александър Кофман са получили едва по 9% и 9,73%. Партията на Захарченко е водеща в парламента на ДНР с 65,11%.

Електоратът на провъзгласилите се Републики е доволен от резултата. Но Европейският съюз категорично не признава изборите на 2 ноември за легитимни. Представителят на ЕС по външната политика г-жа Федерика Могерини е заявила официално, че изборите са нелегитимни и са нова бариера на пътя към мира в Укранина, предаде Reuters.

Стремежът към мир – не е само политически апел, това е израз на политическа воля и добросъвестност, подчерта представителката на ЕС. Гласуването не бе признато и от САЩ, в това число и от няколко западни страни. Генералният секретар на ООН Пан Ги Мун също натисна червения бутон. Президентът на Украйна Порошенко заяви, че тези избори пряко са нарушили минския договор.

Киев реагира и застана на нокти срещу чуждестранните наблюдатели на изборите, като ги вписа в „черния списък“, обявявайки ги за персони нон грата, подкопаващи суверенитета на украинската власт.

Добре де, какво са им виновни наблюдателите, които просто са наблюдавали за нарушения и правомерност на самия изборен процес. Службите за Сигурност на Украйна са се аргументирали, че за тях „действията на международните наблюдатели, в качеството си на такива, са насочени към насилствени промени, подкопаване на конституционното право и завземане на държавната власт“ и поради тези нарушения всички присъстващи чуждестранни наблюдатели на изборите в ДНР и ЛНР официално се обявяват от украинските власти за персони нон грата на територията на Украйна.

Едва ли международните наблюдатели се чувстват необратимо засегнати от това, че са нежелани и забранени в страна, където хуманните отношения напоследък са на последно място. Какво следва обаче от тук нататък за тези две републики.

Сами по себе си те са доволни от постигнатите резултати. Русия също е доволна по твърденията на председателя на комитета на Госдумата на РФ за СНГ и евразийската интеграция г-н Леонид Слуцкий, който потвърди, че населението на републиките не просто е участвало в изборите, а е гласувало с приповдигнато настроение, изключителен патос и въпреки нелеката икономическа и хуманитарна ситуация, избирателната активност е била „ фантастична“, на места 10% от избирателите са минали в първия половин час от започването на изборите“.

ЕС не призна изборите и не зачете желанието за суверенитет на провъзгласилите се републики. Киев напира да наложи управлението си и властта си на тези, които не го искат. Времето ще покаже как ще мине прощъпулникът на двете републики и дали ще проходят изобщо без чужда помощ.

Едно е сигурно, че стара народна поговорка гласи – „Насила хубост не става“.