Черната кутия на сваления Су-24 бе открита и представена пред руския президент

Черната кутия на сваления от ВВС на Турция руски военен самолет бе открита и представена пред президента на РФ Владимир Путин от министъра на отбраната Сергей Шойгу, предаде ТАСС.

„Ние активно претърсвахме територията, където са разположени терористите, които разстреляха пилота ни, аз друга дума не мога да открия. В резултат на тази дейност, териториите са освободени при спецоперация и от спецназа на сирийската армия за издирване на екипажа, и сирийските военни, изследвайки територията, откриха мястото на падането на самолета ни“, каза Шойгу на срещата с Путин.

По думите на министъра, бандитите са напуснали много бързо тази територия. „Те не са успели да свалят нищо от самолета и черната кутия беше намерена“, каза Шойгу, връчвайки я на президента.

Държавният глава изрази благодарност на всички, които са участвали в операцията по откриването на черната кутия на самолета и помоли тя да се отвори само в присъствието на чуждестранни специалисти.

Разшифроването й ще помогне да се определи точната траектория на движението на самолета и къде се е намирал той в момента на унищожаването, каза руският президент.

„Доколкото разбирам, черната кутия ще ни даде възможност да разберем с точност цялата траектория на движението на Су-24 от момента на излитането до момента на падането: скорост, височина и всички маневри по време на полета“, каза Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу.

„Тоест, ние ще можем да разберем къде де е намирал и къде по него и бил нанесен този предателски удар от страна на турските ВВС“, добави руският лидер.

Путин заяви, че каквито и да са данните, регистрирани от черната кутия на сваления от Турция Су-24, това няма да промени отношението към Турция.

„Искам веднага да кажа, че каквото и да научим от черната кутия, отношението ни към извършеното от турски власти няма да се промени. Отново ще повторя: ние се отнасяхме с Турция не само като с приятелска страна, но и като със съюзник в борбата с тероризма и никой не очакваше такъв подъл, предателски удар в гърба“, каза Путин.

В същото време той подчерта, че Русия трябва да знае всичко в детайли. „Затова с този уред трябва да се работи най-внимателно, подробно и на високо професионално равнище заедно с международни експерти. Във всеки случай сме длъжни да поканим всички, които искат да участват в тази работа“, допълни руският президент.