Чебурашка на 50 години

«Опять чебурахнулся! Фу ты, Чебурашка какой» —  с тези думи започва  запознанството на всяко дете с най-милия и едновременно странен литературен и анимационен персонаж. Това мече или зайче (в действителност нито едното, нито другото) за първи път се появява на страниците на книгата на Едуард Успенски  «Крокодил Гена и его друзья» през 1966 година, но истинската народна любов – както и сегашния очарователен външен вид –  той получава с излизането на анимационен филм на режисьора Роман Качанов.

За писателя прототип на Чебурашка става една бракувана играчка от неговото детство. За нея е била измислена легендата за неизвестен на науката екзотичен звяр, пристигнал от далечна страна в кутия с портокали и получил името си от глагола «чебурахнуться». Чебурашка е едно тромаво зверче, преяло по пътя с портокали, което иска да си лежи.

Режисьорът Качанов не бил впечатлен от героичната история на  отвъдморското чудо, той искал да направи филм за животните и хората, които живеят заедно в един град. Ситуация, в която може да се окаже, че твой съсед е интелигентен, говорещ крокодил.  Но в работата се намесила съдбата в лицето на художника Леонид Шварцман. Именно той превърнал уродливото зверче в кумир с големи очи, големи уши и  огромно сърце. Така Чебурашка става главен герой. Вторият анимационен филм на Качанов, излязъл през 1971 година, е наречен „Чебурашка”.

С излизането на филма «чебурахнулась» цялата страна. Героят на Успенски, Качанов и Шварцман се превърнал в национален герой.

За своите 50 години живот Чебурашка има паметници в няколко града, става герой на анекдоти, компютърни игри…През 2004 година се превръща в талисман на олимпийския отбор на Русия.

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Cheburashke-ispolnilos’-50-let-36200