Чаша чай и две чаши поезия

Автор: Максим Момчилов.

Под това мото се състоя поетичната вечер с Елка Няголова,организирана от народно читалище „Яна Лъскова 1905”.Тя се проведе в основната зала на конферентен център „Несебър” и на нея за сетен път се доказа,че Елка Няголова е един от онези неизтощими и всеотдайни стожери на литературната кауза, които трудностите и безизходицата на нашето време очевидно не са в състояние да откажат от посвещението в служба на словото.

Освен поетичен автор, Елка е и редактор и издател е на десетки книги, издадени от Славянска литературна и артистична академия. Нейни стихове са превеждани на руски, украински, английски, немски, френски, сръбски, полски, румънски, гръцки, хърватски, унгарски, турски и други. Тя е основател и президент на Славянска литературна и артистична академия; гл. редактор на списанието за литература, изкуство и общество „Знаци”, настоящ директор за Балканите на Международната асоциация на писателите и публицистите,ч лен на Попечителския съвет на Европейската академия за литература и изкуства.

Носител е на редица национални литературни награди, сред които: „Златният пегас” от „Южна пролет”; Голямата награда „Изворът на Белоногата” за цялостно творчество; Първата носителка на националната награда  „Д. Габе”; Национална награда „Мара Белчева”; Ботева награда за поезия на ИК  „Христо Ботев” и други. Лауреат е на международни награди: „Белият ангел на поезията”-Полша; руски  орден „Мих. Ломоносов”; руски орден „Гр.Державин”; Награда „Грибоедов”; Есенинска литературна награда „Златна есен”; Награда на МАПП „Л.Н.Толстой” -Рига; Пушкински медал за поезия от Академията за руска словесност

Съзвучна с най-добрите български традиции в лириката, поезията на Елка Няголова носи и печата на нейната собствена индивидуалност. Нейната несебърска вечер, на която присъстваха и живеещи в Несебър руски граждани, премина в духа на артистизма при който лиричното слово се редуваше с песенните изпълнения на българския Булат Окуджава – бардът от Ловеч Милен Тотев.