„На чаша руски чай“

Автор: В. Стоянова, учител в ПГЕ „А.С. Попов“

sn1

Невероятно тържество „На чаша руски чай“ се проведе на 9 май в ПГЕ „А.С. Попов“ – гр. Велико Търново, посветено на Деня на Победата, Деня на Европа и празника на гимназията 7 май – деня на радиото и телевизията.

 

 

sn2

Тържеството уважиха не само ученици и учители от гимназията. Водещите Мирослава Анчева от 9а клас и Галин Георгиев от 10б клас представиха гостите: г-н Румен Петров – председател на областното ръководство на НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ, учители и техни възпитаници от ОУ „Бачо Киро“ и от СУ „Емилrян Станев“, гр. В. Търново.

sn3

При организацията и провеждането на тържеството се включиха ученици, работещи по проекта на МОН „ТВОЯТ ЧАС“ от групите по „Руски език“ и „Английски език“, групите по интереси „Живот без риск“,  „Мизансцен“ и „Дигитални умения и програмиране“.

Тържеството започна с кратка, но увлекателна презентация за Великата Отечествена война на Съветския съюз (Русия), дал най-много жертви в борбата срещу фашизма.

Денят на Европа бе отбелязан също с кратка презентация относно структурата и същността на Европейския съюз.

sn4

И двете презентации бяха изготвени от дванадесетокласника Ангел Стоянов

 

 

 

 

 

sn5

За да се провери обратната връзка, бяха зададени въпроси към публиката. Гостите и в двете викторини се представиха много добре. Отговорилите вярно получиха награди.

 

 

 

sn6

Ученици от групата по руски език споделиха своите впечатления от наученото за необятната Руска страна и показаха руски сувенири.

 

 

 

sn7

Гостите се оживиха при вида на: мечетата, пиещи чай; кълвящите пиленца

 

 

 

 

sn8

и руските матрьошки.

 

 

 

 

sn9

Официалната част на тържеството завърши с презентацията за Александър Степанович Попов, представена от ученика Димитър Ганев от 8 клас.

В тържеството се включиха и учениците: Румяна Стоянова и Милчо Милчев от 8 клас, Нанси Щаудерова от 9а клас, Тодор Тодоров, Мартин Димитров, Мартин Маринов и Илиян Дончев от 10б клас и Димитър Златев от 11а клас.

 

sn10

Г-н Румен Петров, възпитаник на гимназията, поздрави участниците в тържеството и им връчи поименни грамоти от името на  НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ.

 

sn11

Представители на гимназията показаха новите лаборатории по електроника. Гостите бяха впечатлени и задаваха професионални въпроси, на които получиха компетентни отговори. Посетена беше и туристическата музейна сбирка.

 

sn12

Тържеството приключи с разговор „На чаша руски чай“ в кабинета по руски език. Ръководителят на групата по руски език Величка Стоянова награди всеки участник с чаша за чай с пожелание за здраве и да не забравят този велик ден.