Въздушно-космическите сили на РФ са приведени в пълна бойна готовност в рамките на проверката

Съединенията и частите на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия са вдигнати под тревога в рамките на внезапната проверка на бойната готовност на войските в Централен военен окръг, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

„В авиационните съединения и части на Въздушно-космическите сили се изпълняват мероприятия по привеждане в бойна готовност „пълна“ в рамките на внезапната проверка в Централен военен окръг“, съобщиха от военното ведомство.

От пресслужбата поясниха, че на летищата се готви техника на Военно-транспортната, оперативно-тактическата и армейската авиация.

„Водещите екипи от специалисти от инженерно-техническия състав на частите и съединенията, включени в проверката, пристигнаха на определените летища, където предстои провеждане на подготовката им за прием на авиацията“, добавиха от министерството.

Фронтовите бомбардировачи Су-24М на Централен военен окръг, дислоцирани в Челябинска област, се готвят за пребазиране на оперативните летища в рамките на внезапната проверка на бойната готовност на войските, съобщиха още от пресслужбата.

„Специалистите от инженерно-техническия състав подготвят авиационната техника за продължителни полети с подвесни горивни резервоари. След получаването на бойните задачи пилотите пристъпиха към проучването на маршрутите на полетите на оперативните летища и районите на полигоните, на които предстои да изпълнят бомбардиране по цели от различни класове“, съобщи събеседникът на аганцията.

Той добави, че водещите специалисти от инженерно-техническия състав на частите и съединенията, включени в проверката, са пристигнали на определените летища, където предстои провеждане на подготовката им за прием на авиацията, обслужването на самолетите и осигуряването на повторните им излитания.

Задачите за бомбардиране екипажите ще получат вече след пребазирането, уточни представителят на военното ведомство.

Екипажите на Военно-транспортната авиация на Въздушно-космическите сили на Русия в рамките на проверката на бойната готовност на Централен военен окръг ще прехвърлят военни и техника на разстояние над 4 хил. километра.

„Съставът на екипажите на самолетите Ил-76 е удвоен за изпълняването на полетите през деня и през нощта на големи разстояния – над 4 хил. километра. Във внезапната проверка на Централен военен окръг са задействани самолетите Ан-124, Ан-22, Ил-76, Ан-72, Ан-12, Ан-26 от Военно-транспортната авиация на ВКС“, каза представителят на военното ведомство.

По думите му, пилотите са пристъпили към проучването на районите на полетите, навигационната и метеорологичната обстановка и маршрутите за прехвърляне на войските.

Внезапната проверка на бойната готовност в ЦВО се провежда от 7 до 12 септември, като в нея влизат и част от силите на авиацията на другите окръзи, ВДВ и Военно-транспортната авиация.

Общо в проверката са задействани около 95 хил. военни, близо 7 хил. единици въоръжение и военна техника и около 170 самолета.

След като проверката приключи, на 14 септември ще започнат стратегическите учения „Център-2015“.