Частен изтрезвител ще откриват в Русия

Москва, 30 януари. Към възраждане на система медицински изтрезвители – по-хуманни и комфортни, ще бъде насочен федерален обществен проект, наречен „Трезва Русия”, предаде ИТАР-ТАСС.

„Този въпрос е много наболял и изисква оперативно решение на федерално ниво. „Пинг-понгът” между  Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването доведе до това, че на практика системата не съществува. Сега водим преговори с Министерството на здравеопазването”, – посочва един от авторите на инициативата Султан Хамзаев.

А „пинг-понгът” започнал поради факта, че по традиция за работата на изтрезвителите в Русия отговарят силовите структури.

А схемата на частния изтрезвител ще бъде следната: частно медицинско учреждение и изпълнителен орган на държавната власт подписват договор за съвместна дейност. Частникът получава право на безвъзмездно ползване на половината от сградата, в която ще извършва услуги по изтрезняване, а в другата половина ще има право да предоставя търговски услуги.

Първият изтрезвител в Русия – „Приют за опиянени”, се появил през 1902 г. – в град Тула по инициатива на лекар на име Фьодор Архангелски..