Чавушоглу не изключва среща Путин-Ердоган до месец

Президентите на Турция и на Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин може да разговарят в края на юли-началото на август, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, съобщи ТАСС.

Според ТВ канала Ен Ти Ви Чавушоглу заявил, че е поканил колегата се Сергей Лавров в Анталия и че президентите на двете страни може да се срещнат в края на този месец или началото на следващия.. След срещата с Лавров на 1 юли в Сочи Чавушоглу каза, че Ердоган би искал да се срещне с руския президент на територията на Русия още преди срещата на върха на Г20 в Китай, която ще е в началото на септември. Президентите потвърдиха плановете си да разговарят в рамките на Г20 в Китай. Но нашият президент също така изрази желание да води преговори преди пътуването в Китай. Работим в тази насока, ще предприемем необходимите консултации между ведомствата на различни равнища за подготовката на такава среща, бе заявил Чавушоглу пред турски журналисти в Сочи, уточнявайки, че страната домакин ще е Русия.

Възможността за среща на президентите на Русия и на Турция до септемврийското съвещание на Г20 потвърди пред журналисти и прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Наистина, не изключваме държавните ръководители да решат да се срещнат още преди събирането на Г20 в Китай. Къде точно ще бъде, не мога още да кажа. Но ние не изключваме такъв вариант.