Цяла нощ бдение пред мощите на Св. Лука

Празник беше в петък в руската църква в София. Още от рано сутринта храмът се изпълни с народ. Майки с бебета на ръце, стари хора с патерици и бастуни, бременни жени и малки деца с техните родители дойдоха в „Свети Николай Чудотворец“, за да се докоснат до мощите на Свети Лука. Опашката се извиваше през двора и стигаше чак до бул. „Цар Освободител“. С благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в храма бе отслужен кратък молебен пред мощите на Св. Лука Симферополски. Светинята е донесена от Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх. Частицата от мощите на светеца-хирург, живял през XX век, са дар от Руската православна църква за Пловдивска епархия на БПЦ. Вчера те пристигнаха в София, където останаха за поклонение цяла нощ, а днес ще ги посрещнат в Пловдив.

Много бяха желаещите софиянци да се помолят за здраве пред светинята. Св. Лука Кримски е известен именно с помощта, която оказва на немощните и болните. Защото приживе архиепископът от Симферопол е бил учен, лекар и хирург. Вчера хора от сдружението на Донските казаци въвеждаха ред в храма, за да могат всички миряни да се докоснат до светинята. След поклонението на мощите в стъкленицата вярващите бяха помазани със свето миро от отец Дмитрий. След молебена миряните дойдоха и за акатиса на св. Лука, който бе от 16.45 ч. Тържественото служение бе водено от Богородския епископ Антоний и Архимандрит Филип. Сред вярващите в храма бе и новият посланик на Русия Н.Пр. Анатолий Макаров, заедно с беларуския си колега Н.Пр Владимир Воронкович, както и дипломати от руското посолство. Там бе и новият директор на руския културно-информационен център Павел Журавльов със съпругата си и двете им деца, следван от пълния състав на центъра. Вярващите прилагаха към стъкленицата с мощите на светеца донесените от тях иконки и кръстчета, за да ги осветят.

Мощите останаха в руския храм-подворие до 17.30 ч. вчера, след което бяха пренесени в митрополитския храм „Св. Марина“, а после с литийно шествие потеглиха към митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Там мощите на св. Лука ще останат за поклонение до 16.30 ч. днес, като храмът ще бъде отворен и през нощта. От 10:30 ч. днес в „Света Неделя“ Негово Светейшество патриарх Неофит, в съслужение с Богородския епископ Антоний и Браницкия епископ Григорий и столичното духовенство, ще отслужат молебен пред частицата от мощите на светителя Лука Симферополски. В събота в 16.30 ч. светините ще отпътуват за Пловдив. В 18 ч. в митрополитския храм „Света Марина“ ще бъдат посрещнати с празнична архиерейска вечерня. Ще останат в храма за поклонение на вярващите, където и ще се съхраняват занапред.
Преди месец икона с малка частица от мощите на светеца бе донесена от атонските монаси на руския манастир „Свети Панталеймон“, които отслужиха акатис пред иконата на свети Лука Кримски в Буховската църква. Там се бяха събрали миряни от всички околни села. Сега вече мощите на лечителя – чудотворец остават у нас, за да помагат на болящите и страдащите, на които с вяра да им бъде възвърнато здравето.

Житие

Става архиепископ в годините на репресии

Валентин Феликсович Войно-Ясенецки е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина. Оглавявал катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния туркестански университет. Освен това е бил архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Роден е на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и рисувално училище, а през 1903 г. – и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица – и за йерей. Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник. Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква комунистически времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. На 22 ноември 1995 г. Светият синод на Украинската православна църква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на почитаните светци.

Чудесата

Помогна при операция

„Свети Лука се явява на хора преди операция“, разказа специално за „Стандарт“ отец Николай, който е игумен на руския скит, подворие на манастира „Св. Панталеймон“ в Атон. На един мъж му предстояла операция. Лекарят, който трябвало да я извърши, му казал да не се притеснява, щом си води с него „Великия хирург“. Мъжът се огледал, но не видял никого. Но лекарят твърдял, че до него седял светецът-хирург. Операцията преминала напълно успешно и мъжът оздравял, разказа отец Николай.

Предупреди жена за болестта й

Чудо се е случило по време на пренасянето на мощите на св. Лука Кримски от Крим в Кипър, където те останали от 31 май до 14 юни. Митрополит Исая разказва в писмо до Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, че две седмици преди мощите да тръгнат за Кипър, светецът се явил на една жена, на която разказал за болестта й, за която тя още не знаела. Казал й още, че ще я изцели, когато мощите му стигнат в село Света Варвара на 1 юни. „Жената посетила лекар, който потвърдил болестта. Но скоро се изцелила“.

Намериха донор за дете с левкемия

Чудо се случило и с тригодишно дете, което страда от левкемия. „Баща му се опитваше безуспешно да намери подходящ донор за трансплантация на костен мозък. Родителите се помолиха на светеца и на следващия ден бе намерен донорът бе намерен“, казва в писмото си митрополит Исая.

Излекува жена от мигрена

Жена от Русия разказва как св. Лука изцелява леля й. „Нашата леля от Грузия през целия си живот, а вече е 55-годишна, страдаше от страшни пристъпи на мигрена. Всеки ден изпиваше шепа хапчета, та поне малко да облекчи непоносимата болка. Ние й разказахме за свети Лука и й показахме филма „Светци на XX век“. Тя плачеше и целуваше иконата на светителя, молейки го за помощ. През нощите му се молеше, четеше неговите проповеди и духовни наставления. И след около месец една наша позната от Симферопол донесе елей и иконка от ръката на свети Лука. С този елей леля започна да маже болното място и да се моли всеки ден, притискайки иконката до главата си. Една сутрин, когато се събуди, тя с огромно вълнение и непоколебима вяра в помощта, оказана й от светителя Лука, разказа следното: Както и няколко дни по-рано, вечерта се помолила преди сън, намазала болното място с елей, допряла иконката до главата си, легнала да спи и…

В един момент почувствала, че сякаш някой започнал да й прави операция на главата: намазал я, отворил я и почистил нещо отвътре. Отначало много я боляло, но с изчистването на болното място от „нещото“ болката започнала да отшумява. След това мястото дълго горяло като огън, а на сутринта болката утихнала напълно. Вече измина повече от половин година и, слава на Бога, леля не пие никакви хапчета, забравила е какво е това мигрена.

А ние имаме момченце, което нарекохме Лука – четвъртото ни дете. По време на бременността и раждането се молех на свети Лука да ми помогне благополучно да родя и помощта му не закъсня. Благодарим ти, светителю отче Лука, и почитаме твоята света памет, защото ти се молиш за нас на Христос нашия Бог!

Автор: Оля Ал-Ахмед, в.Стандарт