Църковнославянски концерт ще почете годишнината от кончината на патриарх Максим днес

Църковнославянски концерт ще почете годишнината от кончината на патриарх Максим днес

Публикувано от:

Два от най-изтъкнатите български състави за църковни песнопения – камерният ансамбъл “Свети Йоан Кукузел-Ангелогласния” и Софийският свещенически хор, ще проведат православен концерт по случай стогодишнината от рождението и две години от смъртта на българския патриарх Максим в салона на Софийската митрополия тази вечер, съобщава Столичната община.

“Свети Йоан Кукузел-Ангелогласния” е създаден през 1967 г. от доцент Димитър Димитров, също така дългогодишен диригент на Патриаршеския катедрален хор на “Св. Александър Невски”, и е първата формация, представила старинни български православни песнопения у нас и в чужбина.

Ансамбълът издирва, възстановява и съхранява на древнобългарски произведения и е един от изтъкнатите православни църковни хорове, познат на любителите на религиозна и църковнославянска музика в Русия, Италия, Чехия, Франция, Швейцария и другаде.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=8OBooOp8KhI[/embedyt]

Към концерта ще се включи и Софийският свещенически хор, дирижиран от протойерей Кирил Попов. Диригентът му е носител на две награди за написване на химн а капела в конкурса по случай 700-годишнината от рождението на Сергий Радонежки – основателят на Свето Троицко-Сергиева лавра, най-известният манастир в Русия и център на руското православие.

Концертът, организиран от Софийската митрополия и дирекция “Култура” на общината, е от 18 ч. и е с вход свободен.

/dnevnik.bg/