Църквата и здравното министерство в Русия обединиха усилия за превенция на абортите

Руската православна църква и министерството на здравеопазването на РФ обединиха усилията си за превенцията на абортите.

Споразумението за сътрудничество подписаха в Москва в патриаршеската резиденция Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова.

„Споразумението предполага развитието към родилните домове на центрове за кризисна бременност с участието на психолози и представители на Църквата за предварителни консултации на жените в медицинските организации“, съобщиха от пресслужбата на руския патриарх. За реализацията на споразумението ще бъде създадена постоянна Комисия с представители на двете страни.

В Русия са събрани над 100 хил. подписа за ограничаването и дори забраната на абортите. Това на пресконференция в ТАСС съобщи ръководителят на Синодалния отдел за връзки на църквата с обществото протойерей Всеволод Чаплин. „Аз съм много щастлив от това, че сега в много региони в Русия приключва събирането на подписи за ограничаването и дори за забраната на абортите. Събрани са над 100 хил. подписа“, каза той.

„Надявам се, че никой от политиците няма да може да избегне отговора на въпроса – дали подкрепя идеята за качествен скок в ръста на населението на страната ни или подкрепя чуждестранните сили, които тук се опитват и поставят въпроса за така нареченото семейно планиране, тоест за намаляване на населението на Русия“, добави свещеникът.

По неговите думи събирането на подписите се осъществява от представители на православните обществени организации.

По-рано в рамките на работата на Рождественски Парламентарни срещи 2015 г. Московският патриарх и на цяла Русия Кирил призова законодателите изкуственото прекъсване на бременността да бъде изключено от системата на задължителното медицинско застраховане (ЗМЗ), а също така да бъде създадена система за комплексна подкрепа на бременните жени и младите майки в трудни житейски ситуации.

През май в Държавната дума на Русия бе внесен законопроект за забрана на абортите в частните клиники и изключването им от системата за ЗМЗ. Съгласно инициативата, прекъсването на бременност за сметка на средства от бюджета на Фонда за ЗМЗ може да бъде извършено само при наличието на медицински или социални причини. Освободените средства (почти 5 млрд. рубли годишно) депутатите предлагат да бъдат инвестирани в материална помощ за бременните жени, оказали се в трудна житейска ситуация. Законопроектът предвижда още и административна отговорност във вид на глоби за извършването на процедури по прекъсване на бременност извън държавните медицински учреждения.