ЦРУ и МИТ създадоха „Ислямска държава“

ЦРУ и МИТ създадоха „Ислямска държава“

Публикувано от:

Автор: Радко Ханджиев*.

Докато пълчища от лица без документи, лицеприятно наричани от грантовите медии „бежанци“, продължават да нахлуват в Европа, малко внимание се обръща на другите две направления в стратегията на джихадистите –. В плановете на ЦРУ и МИТ, „Ислямска държава“, която контролира големи територии от Сирия и Ирак, трябва да служи като база за операции на чеченци и други руски мюсюлмани срещу Русия и на мюсюлманите уйгури за терористични атаки срещу Китай. Информация за този масиран план за дестабилизация на Русия и Китай, американският разследващ журналист Уейн Мадсън доби от източници в Централна Азия, близки до американското разузнаване. ЦРУ и МИТ създадоха „Ислямска държава“, твърди американският журналист!

Именно това принуди Русия и Китай да действат съвместно. Заплахата от „Ислямска държава“ и опитите й да обучава уйгури за терористични атаки срещу китайски градове, най-вече срещу центрове на енергетиката, убеди Китай, че трябва да се включи във военната акция съвместно с Русия и Иран в подкрепа на правителството на Башар ал-Асад в Дамаск. Руските и китайските военни действат в момента от сирийското пристанище Тартус и руската авиобаза в Латакия.

Пентагонът, който предоставя на джихадистите военна помощ да се бият под знамената на свързания с „Ал Кайда“ фронт „Ан Нусра“, протестира, че руските самолети поразяват сирийските “умерени” сили. В действителност, ударени са военни обекти на не-сирийските и не-арабските ислямисти, главно чеченци и уйгури, наемани за джихад срещу Асад от турските и саудитските съюзници на Америка и въоръжавани и обучавани от ЦРУ и МИТ. Освен САЩ и Турция, терористите, най-вече в пространството от хиляди километри между Западна Африка – Близкия Изток – Централна Азия, са пряко и щедро финансирани и от Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства. Според американския журналист, дейността на отдела на американското Министерство на финансите, който трябва да разследва финансирането на тероризма, се възпрепятства от ЦРУ; от „пропускане“ на всяка разузнавателна информация за държавно спонсориране на тероризма; и от политическото съглашателство със същите тези държави-спонсори. Публична тайна е връзката на директора на ЦРУ Джон Бренан с кралското семейство на Саудитска Арабия.

Истинските бежанци са местното сирийско население, което бяга от главорезите на „Ислямска държава“ и пълни лагерите на турска територия. В завзетите от джихадистите градове на Сирия и Ирак се настаняват големи групи чеченци и уйгури. Под „патронажа“ на ЦРУ и свързаните с него и финансирани от Джордж Сорос неправителствени организации като „Отворено общество“, „Наблюдател на човешките права“ (Human Rights Watch), радиостанциите „Свободна Азия“ и „Свободна Европа“/„Свобода“, тези групи намират сигурно убежище на територията на самопровъзгласилия се „халифат“. Турската разузнавателна служба МИТ пък разселва хиляди чеченски и уйгурски семейства в контролираните от „Ислямска държава“ и „Ан Нусра“ сирийски градове Идлиб и Джиср ал-Шугур, недалеч от Алепо; в Aбиад, недалеч от Ракка; в Деир аз-Зур – сърцето на сирийските петролни полета; и в авиобазата Абу Духур. Именно с помощта на турското правителство уйгурите проникват в Сирия през Турция. Насочва ги с информация финансираният от МИТ уебсайт на уйгурски език. Четири села около Идлиб, освободени от забягналите в Турция местни сирийски жители, сега се обитават почти изцяло от уйгурски заселници. Децата на уйгурите се подлагат на обработка за включването им в джихадистката армия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вижда себе си като лидер на бъдеща пантюркска ислямска държава, простираща се от западен Китай до Босна и Албания, твърди Уейн Мадсън. Неговата разузнавателна служба и проислямистка политическа партия често приютява тюркски радикали, идващи от пространството между далечна Тува в Сибир – будистка автономна република в Руската федерация, до Татарстан – руска автономна република в басейна на река Волга с преобладаващо мюсюлманско население. Татарски бойци от фронта „Ан Нусра“ в Сирия са били засечени сред фашистките групи на „Десен сектор“, биещи се заедно с части на киевския режим на Петро Порошенко срещу рускоговорящото население в източната част на Украйна.

Чеченските джихадисти не крият намеренията си бойци на „Ислямска държава“ от Сирия и Ирак да се изнасят в Кавказ, дори в самия център на Русия – Москва. С помощта на турското разузнаване МИТ, башкирски, дагестански, татарски, чеченски и други повлияни от фундаменталистките проповеди мюсюлмани от територията на Руската федерация, се прехвърлят първо в Сирия, където получават бойна закалка. Повечето от чеченските сили са разположени край Алепо в армията на Шейх Сюлейман и в авиобазата Менаг в северозападна Сирия. Един от главните чеченски командири е преминалият специална подготовка в САЩ Тархан Батирашвили, с псевдоним Абу Омар ал-Шишани или Абу Омар Чеченецът.

Уйгурската и севернокавказката редакции на радиостанциите „Свободна Азия“ и „Свободна Европа“ се използват от ЦРУ за да подклаждат джихадистки настроения не само сред уйгури и чеченци, но и сред мюсюлманските народи и групи в Северен Кавказ – балкари, дагестанци, ингушети, кабардинци, карачаевци, черкези. Едно радиопредаване от 5 октомври 2015 г. показва как емисиите на „Свободна Европа“ се използват за набиране на джихадисти: в резултат на призивите им, група от 1 500 чеченци, узбеки и таджики са се заклели във вярност на фронта „Ан Нусра“, съобщава онлайн „Сирийската обсерватория за правата на човека“ – креация на ЦРУ и Соросовата пропаганда в подкрепа на джихадистите в Сирия. Според официално признание на лидер на фронта, около 30 на сто от бойците му са европейци, азиатци, руснаци, чеченци. За ефекта от предаванията на радио „Свобода“ на таджихски език говори и гневната декларация на началника на силите на ОМОН на Таджикистан полковник Гулмурад Халимов, преминал школа в САЩ, който в началото на годината избяга в Сирия заедно с група таджики, за да се бие за „Ислямска държава“: „Чуйте американските прасета, три пъти съм бил в Америка и видях как обучавате войниците си да убиват мюсюлмани. С божията помощ, ще дойда със същото оръжие във вашите градове и домове за да ви убия.“

Осъществяваната чрез радиостанция „Свободна Европа“/„Свобода“ пропаганда на ЦРУ се опитва да разграничи „Ислямска държава“ от фронта „Ан Нусра“, твърдейки, че лидерите на фронта всъщност са верните последователи на Осама бин Ладен. Както препоръча неотдавна бившият директор на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс, САЩ трябва да се съюзат с „Ал Кайда“ в Сирия и Ирак срещу „Ислямска държава“. Според сирийските правителствени и иракските кюрдски сили обаче, няма разлика между „Ислямска държава“, „Ан Нусра“, „Ал Кайда“ и „Свободната сирийска армия.“ А според руския външен министър Сергей Лавров, последната е само един „фантом“.

Уйгурите и чеченците преобладават във фронта „Ан Нусра“. Те получават подкрепа от САЩ и Франция. Използвани са най-вече за екзекуции на християни и алевити, за разрушаване на църкви и древни реликви. Уйгурите се обучават също в салафистките учебни центрове на Саудитска Арабия, включително в университетите в Медина и Джеда, за да разпространяват след това уахабистката пропаганда сред уйгурското население в бежанските центрове в Афганистан, Пакистан, Таджикистан, Казахстан, Турция и Тайланд. Разпространено видео на езика на уйгурите съдържа следния призив към уйгурски екстремисти: „Онези китайски будисти, с малките си очи и плоски носове. Съдният ден няма да дойде, докато не ги нападнем. Съдният ден няма да дойде, докато не ги изколим. Съдният ден няма да дойде, докато не им обявим война и не ги унищожим.“

 

* Радко Ханджиев – научен работник и публицист, доктор по история. Председател е на правозащитната неправителствена организация Гражданско сдружение “Асоциация на данъкоплатците в България”.

Източник: Поглед Инфо.