Ципрас: Санкциите срещу Русия са път наникъде

Гърция не е съгласна със санкциите срещу Русия, това е път наникъде, заяви премиерът Алексис Ципрас в интервю за ТАСС по повод започващото му утре 4-дневно официално посещение в Москва.

Ципрас разкри, че веднага щом бе встъпил в длъжност, е получил послание от председателя на Европейския съвет (поляка Доналд Туск), „който почти е смятал за даденост позицията на Гърция в полза на санкциите“. „Аз му се обадих, а също на Федерика Могерини (ръководителката на дипломацията на ЕС) и им казах: „Не възприемайте позицията на Гърция за даденост, положението се промени, сега Гърция има друго правителство. И сега вие трябва да ни питате преди да вземате решение. Ние не сме съгласни със санкциите. Аз смятам, че това е път, който води наникъде. Аз съм привърженик на гледната точка, че е необходим диалог, дипломация, трябва да се седне край масата на преговори и да се намерят решения по големите проблеми“, посочи Ципрас.

Той подчерта също, че подкрепя Минските споразумения: „Смятам, че трябва да се направи всичко възможно, за да бъде прекратено напрежението в Украйна“.

По думите му по време на първото му участие на срещата на върха на ЕС (19-20 март) той се обърнал към колегите си с въпроса: „Кажете ми как си представяте новата архитектура на безопасност на Европа? Представяте ли си я с Русия на противоположната страна, или с Русия в процес на диалог и взаимно разбиране. От мнозина така и не получих отговор. За мен пътят е ясен: новата архитектура на сигурността в Европа трябва да включва и Русия“, подчерта гръцкият премиер.