Център за славянска култура отваря врати в Москва с българска изложба

Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература „М. И. Рудомино“ (ВГБИЛ) съобщи , че на 20 декември ще отвори врати Център за славянска култура в Москва, предаде senica.ru.

Днес, в деня на откриването ще може да се посети уникалната фотоизложба „Ръкописно наследство на Балканите – кръстопът на цивилизации. Общо наследство“. Автор на изложбата е известният български фотограф Иво Хаджимишев. Фотографиите в изложбата ще представят редки исторически документи, древни ръкописи, икони, фрагменти от стенописи, храмове и манастири.ihadjimishev_610

Основната идея на изложбата е да се покажат общите корени и произходна българската, руската, сръбската и други славянски култури, които са изградени на основата на православната вяра, кирилицата и вековното културно взаимодействие на руските и балканските страни.

Организаторите и авторът на изложбата смятат, че възстановяването на културно-историческата памет се е превърнало в необходимост в днешно време.

Изложбата ще гостува в Центъра за славянска култура в Москва от 20 декември 2016 до 20 януари 2017 година. Входът е свободен.