Център за контрол на отбраната на РФ застъпва на бойно дежурство от 1 декември

Националния център за контрол на отбраната на Русия, освен изпълняването на основните задачи, ще застъпи на бойно дежурство от 1 декември 2014 г. Това заяви в интервю за «Российская газета» началникът на Главното управление към Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Андрей Картаполов.

Центърът за контрол на руската отбрана ще се заеме с обучаване на служители, заемащи ръководни функции в предприятията от военно-промишлената област.

Първите смени на Националния център стартираха още на 28 март. Центърът има функцията да се превърне в главния център на армията. В перспектива техническото развитие и подобрение на Центъра, ще позволи в режим на реално време да получава необходими данни от цялата територия на на Русия, а също да се анализира своевременно развитието на обстановката и да се отработват предложения за експедитивни и стратегически решения от ръководството на държавата в мирно и военно време.

«Също така, Центърът ще води преподготовка на ръководните кадри на федералните органи от изпълнителната власт и директории на военно-промишлени предприятия. Има вероятност учебната програма и периода за усвояване да се увеличат», уточнява Картаполов.

По думите му, планира се в режим на реално време в Центъра да се проследяват и координират всички етапи на изработката и ремонта на техниката, плътно до доставката на готовата продукция в конкретната военна част.
Към това, той добави, че главна задача на Центъра за контрол ще бъде «обединяване на всички информационни потоци». «Това ще даде възможност да се знае обстановката за формиране на всички войски на територията на Русия в реално време, в конкретен час и дори минута», заяви началникът на Генщаба.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу и ръководния апарат на Генщаба ще се преместят от сградата на Министерството на отбраната на Русия в Националния център за управление на отбраната на ул. Фрунзенска крайбрежна. Представителят на Генщаба добави, че сигурността на Центъра е напълно обезпечени, в това число и при нанасяне на ядрения удар. «Този фактор, напомням, винаги се взема предвид при изграждане на най-важните места», каза още той.