Централната Банка на РФ: Санкциите срещу Турция не оказаха негативно влияние върху цените в Русия

Външнотърговските ограничения, които Русия въведе по отношение на Турция от 1 януари 2016 г., не са оказали негативно влияние върху цените в страната. Това се казва в информационно-аналитичния коментар на Банката на Русия „Динамика на потребителските цени“, предаде ТАСС.

Според оценката на Централната Банка на Русия (ЦБ), цената на доматите и портокалите, чийто внос от Турция по-рано заемаше значителен дял, се е понижила. „Темпът на нарастване на цените на хранителните продукти като цяло през януари 2016 г. се е понижил в сравнение с декември“, посочва регулаторът.

От 1 януари 2016 г. Русия забрани вноса на редица хранителни стоки от Турция, припомня ТАСС. В частност, Турция вече не може да доставя в РФ ягоди, портокали, мандарини, грозде, ябълки, круши, праскови и нектарини, кайсии и сливи. В ограничителния списък попаднаха и зеленчуци – домати, краставици, карфиол и броколи, лук, както и замразени части и субпродукти от пуйки и пилета. Забранени за внос в Русия са и турските карамфили и сол.