Цената на победата „обля в студена пот“ Яценюк

Стойността на разрушенията в Донбас заради гражданската война надхвърля $700 млн. Бюджетът на Украйна не разполага с тези средства и властите се надяват на МВФ, който все още не е приел решение за отпускането на кредит в размер на $1,5 млрд. В същото време Донбас го очакват нови разрушения: президентът на страната Петро Порошенко обеща на жителите на града нови изненади. Регионът е обсаден…

Украйна възнамерява да поиска помощ в размер на $700 млн. за възстановяване на инфраструктурата в Донбас, заяви премиерът Арсений Яценюк.

МВФ е готов да окаже помощ, но само при условие, че военните действия в страната бъдат прекратени, както и след възстановяването на териториалната цялостност на Украйна. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република категорично и ясно изразиха позицията си, че е невъзможно да се върнат в състава на Украйна.

„Възстановяването на инфраструктурата в Донецк и Луганск по първоначални данни ще изисква 8,1 млн.гривни (около $700 млн.)“, заяви Яценюк в сряда на заседание на правителството.

„Що се отнася до цялостното възстановяване на инфраструктурата, министерството днес обяви примерния обем на средствата и ме обля студена пот. Сега предстои да мисилм, откъде да вземем тези пари“, заяви той, като допълни, че трябва да се поиска помощ и за възстановяването на украинско-руската граница.

От МФВ засега не отпускат средства…

Украинското правителство засега няма план за изход от кризата. Икономиката на страната през тази година може да се срине с 10 %. „Ние работим над плана за възстановяване, за да може през септември да го представим пред украинския народ“, обеща Яценюк.

Мисията на МВФ продължи работата си в страната, тъй като не можа веднага да даде препоръки за отпускането на кредит.

Сред изискванията на МВФ са връщането на Луганска и Донецка области в състава на Украйна. От Фонда настояват и за по-нататъшно повишаване на цените на газа и електроенергията за населението и промишлените предприятия, както и реформа на банковия сектор.

Нови разрушения в Донбас предстоят тепърва…

Украинските военни разработиха план, който трябва да представлява неприятна изненада за силите на самоотбраната в Донбас. Това заяви в сряда говорителят на Службата за национална сигурност на Украйна Андрей Лисенко.

„Работата по затварянето на пътищата към тези градове не престава. Продължава подготовката за освобождаването на Донецк и Луганск“, обеща Лисенко.

Регионът е напълно обсаден, към него постоянно се придвижва допълнителна военна техника и подразделения на украинската армия.