Цветя пред паметната плоча на червеноармейците в с. Волуяк

На 13.05.2016г., Евгения  Суслова – Аташе, прессекретар към Посолството на Руската Федерация в България, Георги Николов – член на Националния съвет и Изпълнителното бюро на Национално Движение Русофили и Емил Миланов – Председател на Международна Славянска Община „Перун 2000” положиха  цветя пред паметната плоча на четиримата червеноармейци: Федя Борейко, Николай Матвиенко, Владимир Дударев и Павел Флоров, пътуващи с „влака на смъртта” към Освиенцим и освободени от българските антифашисти: Александър Венков, Спас и Йордан Спасови.

За освобождението на четиримата пленници от фашистко робство има и игрален филм „Четиримата от вагона”.

През 1985г. по повод 40-та годишнина от Победата над хитлерофашизма и края на II-та Световна война, е била поставена паметна плоча на гара Волуяк. За съжаление след 1992г., по разпореждане на тогавашния кмет на София Александър Янчулев, с цел да се заличи историческата памет, паметната плоча е била разбита.

Интересен е фактът, че през 1970 г. като скъпи гости на жителите на Обеля, Волуяк и другите селища, в които са били укривани съветските войници, са били трима от тях – Павел, Фьодор и Николай.

По повод на 70-годишнината от края на II-та Световна война  Кметството и русофилите на с. Волуяк, заедно с Национално Движение Русофили и Международна Славянска община „Перун 2000” възстановиха и поставиха наново паметната плоча. Тя е за напомняне миналите събития и за пример на идните поколения, никога вече да няма фашизъм.

Плочата е поставена на стената на читалището в с. Волуяк

Резултат с изображение за 9 мая