ЦВЕТЯ НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ ПРЕД ПОДВИГА НА РУСКИТЕ ВОИНИ В СЕВЛИЕВО

И тази година на 3 март по инициатива на ОД „Русофили“ в двора на църквата „Св. Троица“ се събраха хора от различни поколения и националности, за да почетат паметта на руските воини, загинали за Освобождението на родния край. Техните кости останаха завинаги да лежат на българска земя, далече от род и Родина.
През 90-те години на 19 век в двора на църквата руското правителство издига две гробници и един паметник. Под северната гробница са погребани хорунжий Гурбанов и казаците Зенцов, Месякин и Аникин от 30-ти Донски казашки полк, загинали за освобождението на Севлиево и с. Кормянско. Под паметника с руски кръст е погребан поручик Митрофан Марков от 9-ти пехотен Староингерманландски полк, починал от тиф в Севлиево, а под южната гробница лежат костите на руски войни от 35-ти Брянски пехотен полк.


Поклонението започна с интересен и вълнуващ разказ на Митко Димитров – уредник в градския Исторически музей. Румен Гатев – ученик от СУ“Васил Левски“, вдъхновено рецитира одата на Ив. Вазов „Левски“ от цикъла „Епопея на забравените“. Свежи цветя на руските гробници и паметник поднесоха представители на руските съотечественици в нашия град, членове и симпатизанти на ОД „Русофили“, ученици от единствената в Габровска област паралелка с интензивно изучаване на руски език с тяхната преподавателка Галя Рачева. Събитието уважиха зам.-областният управител Росен Цветков и Светла Георгиева – председател на Общинското училищно настоятелство.

Наташа Колева