ЦБР разработи руски аналог на SWIFT

Централната банка на Русия ще предоставя на кредитни организации нова услуга за прехвърляне на финансови съобщения в SWIFT формат на вътрешните операции от декември. Банките ще са свързани с услугата въз основа на споразумения с Централната Банка на Русия (ЦБР).

«Новата услуга се реализира,  за да се гарантира безпроблемно и безопасно прехвърляне на финансови съобщения на територията на страната и представлява още една стъпка към подобряване на системата за услуги, предоставяни от ЦБР», съобщава банката.

Новата услуга ще позволи на кредитните институции да предават съобщения в SWIFT формат, чрез ЦБР във всички региони на страната и без ограничения. ЦБР има планове да предпази банките от евентуални проблеми в случай на изключване от системата за международни плащания SWIFT.

През септември ЕС призова към нови ограничителни мерки спрямо Русия, в това число изключване на Руската Федерация  от системата SWIFT. При това компанията SWIFT нееднократно заявяваше, че няма намерения да спира услугите си за Русия. По-рано ЦБР заяви, че цените на новата услуга ще бъдат конкурентни.