Царският дворец на руския премиер! Медведев тъне в лукс на 80 000 хектара

Десетки хектари лукс, скрити зад 6-метрова ограда – това представлява имението, обитавано от руския министър-председател и бивш президент Дмитрий Медведев. Това разкри опозиционният активист Алексей Навални в свое разследване, богато илюстрирано с кадри от дрон.

Става дума за имението „Миловка” – 80 хектара площ с няколко резиденции, изкуствено езеро, спортна площадка, плувен басейн, зимна градина, място за излитане и кацане на вертолети, подземни съоръжения и много други. Имението по документи е купено и реставрирано от неправителствената благотворителна организация „Дар” за сумата от 30 млрд. рубли. Към момента обектът е прехвърлен на отделен фонд за съхранение на културното наследство.

„Новая Газета” още преди няколко години установи, че зад НПО-то стоят милиардерите Леонид Михелсон и Леонид Симановски, депутат от управляващата „Единна Русия”. Двамата са акционери в газовия холдинг „Новатек”. Бивш състудент на Дмитрий Медведев пък е в управлението на „Дар”. Съпругата на министър-председателя също е свързвана с организацията.

Както от Кремъл и проправителствените медии побързаха да посочат, името на премиера не е на нито един от документите. Дребен пропуск от страна на Медведев или неговите сътрудници обаче го свързва с „Миловка”. Преди година той качва в Инстаграм снимка с прясно набрани гъби. Тя е и с географски координати, които съвпадат с „Миловка”.

По-късно беше лансирана и друга версия – че имението се използва за правителствени цели, но Медведев го посещавал рядко.

Навални коментира в блога си, че ако премиерът живее в резиденция на олигарси безплатно, това е „ясен пример за корупция”. Той сравни огромната площ на имението с „Три Кремъла или 30 Червени площада”.

Макар да е в най-близкото обкръжение на Владимир Путин, Дмитрий Медведев не е сред любимците на руснаците заради някои свои твърде непремерени изказвания. През последните месеци той посъветва учителите да не очакват по-високи заплати, а „да работят и на частно“, а в Крим каза на възрастна жена с ниска пенсия: „Нямаме никакви пари сега. Когато намерим пари, ще вдигнем пенсиите. Бъди силна!”.

Източник: inews.bg