Хъб „Балкан” без руски газ? А дано, ама надали…

Да видим какво става в България. В курортния комплекс „Ривиера” се е провела конференция, в която участвали представители на 40 енергийни и финансови компании и организации. Кръглата маса е организирана с една единствена цел – правителството да представи проект за газов хъб, наречен „Балкан”.
Проектантите на този проект са сътворили няколко варианта. Затова първата задача е да се избере вариант. Простата сметка показва, че идеята ще струва около 1,4 – 1,5 млрд евро, а някои стигат и до 2 милиарда.

Проектът за стротелството на хъба „Балкан” е бил представен лично от премиера на България Бойко Борисов. Плътно до него са били и други високопоставени държавни чиновници и министри. За по-голяма солидност на мероприятието.

 

За какво става дума. В София са разработили варианти за енергийна независимост. Вариант за такава независимост е именно проекта със строителството на „Балкан”. Идеята се е зародила още през 2014 г., когато Москва даде ясно да се разбере, че няма да има газопровод „Южен поток” за сметка на друг газопровод – „Турски поток”. Според „Южен поток” газа към България трябваше да заобикаля Украйна и да стига до Европа. Спирането бе жесток удар за България, защото страната зависи изцяло от руските доставки, минаващи през Украйна.

 

В „Римиера” българският премиер Борисов се опита да обясни, че „Южен поток” се е провалил не по обективни причини, а от политически съображения. Затова на негово място той смята да изгради хъба „Балкан”. Според неговите думи този път България няма да позволи да бъде „заобиколена” като фактор при транзитирането на газ. Дори е готов да наложи вето на други проекти, ако се наложи. Дали това е показване на мускули, ще се разбере съвсем скоро.

На нас са нужни не оптимистични обещания, а практическа работа по решаване на спорните въпроси. През последните години станахме желани партньори и затова гарантираме реализацията на проекта. Газовият хъб ще бъде построен”, – заяви пред журналисти Бойко Борисов.

 

Борисов се похвали също, че е получил подкрепа от Евросъюза за проекта с нов газоразпределителен център „Балкан”. Както се казва, останало е съвсем мъничко – да бъде убедена Москва да се включи. Защото истината е, че без руски газ въпросният проект няма никакво бъдеще. Авторите на проекта говорят за три независими източника на газ, но кои са те – засега не е ясно. Със сигурност сред тях са руския газ и газ от Каспийско море.

Истината е, че София засега не успява да убеди Москва в полезността на начинанието. Това е очевидно – в конференцията край Варна представители на „Газпром” не са забелязани… А не са забелязани, защото не е имало такива.

 

Изпълнителният директор на българския газов оператор „Булгартрансгаз” Георги Гегов заяви пред участниците в мероприятието, че проектната мощност на хъба ще е между 37 и 45 кубически метра газ. За строителството на хъб „Балкан” ще бъде създадена специална компания – Gas Hub Balkan. Предполага се, че 50% от акциите ще бъда предоставени на инвеститорите. Оператор на хъба във Варна ще е „Булгартрансгаз”. През ноември газовият оператор трябва да представи финансов разчет и икономическа обосновка на проекта. Папката ще бъде представена в ЕС. Правителството на България се надява окончателното решение по избор на инвеститор и финансирането на проекта да бъде взето през 2020 г., а строителството да започне през 2021 година. А дотогава може да се случат много неща. Включително Борисов да не е премиер на България.

 

Във Варненската конференцията участва Клаус-Дител Борнхард, началник на управлението за вътрешния пазар в Департамента по енергетика на ЕС. Той заявил пред участниците, че регионалният газов хъб ще бъде построен, независимо от съдбата на „Северен поток-2” и „Турски поток”. Според него ЕК е готова да подкрепи тристранни преговори, за каквито настоява София. Това включва България и други страни, били те Русия или Турция. Разбира се и Брюксел като арбитър.

 

В София продължават да се надяват, че Русия ще покрепи строителството на хъб във Варна и ще се включи в него. Вярва също, че Москва ще се върне към темата „Южен поток”, макар и в друг вид.

Само че министърът на енергетиката на Русия Александър Новак много ясно заив пред агенция „РИА-Новости”, че Москва не обсъжда възможност за строителството на газопровод по дъното на Черно море през България. Конкретно за „Южен поток” трябва да се знае, че Кремъл няма намерение да се връща към тази тема, отсече Новак. България ще трябва да приеме тази позиция, независимо дали и харесва или не.

Новак съобщи също, че работният маршрут на „Турски поток” ще бъде съгласуван през октомври. Има вероятност той да минава по границата между Турция и Гърция. Има, разбира се, техническа възможност в България да постъпва руски газ от Турция посредством интерконекторна система. Все пак това е някакъв вариант за София.

 

Леонид Евстигнеев

Източник: frognews.bg