Хуманитарната ситуация в Източна Украйна се влошава заради въведените от Киев мерки

Хуманитарната ситуация в Източна Украйна се влошава заради въведените от киевските власти мерки. Това се казва в ежеседмичния отчет на Управлението на ООН за координация на хуманитарните въпроси (УКХВ).

„Хуманитарната ситуация в източната част на Украйна продължава да се влошава, особено в неконтролираните (от украинското) правителство райони, които са отрязани от помощите и обществените услуги от декември 2014 г. Това радикално влоши положението на хората, които живеят там, като затрудни достъпа им до основните услуги и продоволствия. Ситуацията се усложни допълнително и заради въведените ограничения за придвижването на хората и транспортирането на стоките”, се отбелязва в документа.

Ограниченията за пътуванията, въведени от Киев, „доведоха до сериозно забавяне на доставките на хуманитарната помощ, в това число и на медицинските препарати и оборудване”, констатират още от УКХВ. Освен това, дадената мярка е довела до влошаване на положението за жителите на ДНР и ЛНР, които имат нужда от медицински услуги, предаде ТАСС.

Новорусия в момента оцелява благодарение на хуманитарната помощ от Русия. Общо от средата на август 2014 г. автомобилните колони на МИС на Русия са доставили на жителите на Донецк и Луганск повече от 25 хил. тона хуманитарна помощ.

В момента МИС на Русия формира поредната колона с хуманитарна помощ за жителите на Донбас, съобщиха от пресслужбата на министерството.

„МИС на Русия осъществява доставянето на хуманитарните камиони в Ростов на Дон, където в базата на Донския спасителен център се осъществява подготовката на поредната автомобилна колона на МИС на Русия”, съобщават още от пресслужбата. На 19 март в Донецк и Луганск предстои да бъде доставена над 26 тона хуманитарна помощ, голяма част от която лекарства.

В петък и в неделя две извънредни колони в Донецк и Луганск доставиха над 750 тона помощи за провеждане на посевната кампания.

Изпращането на извънредните колони с хуманитарна помощ от руското министерство на извънредните ситуации обясниха със създалата се сложна ситуация в Донбас, свързана с провеждането на пролетните посеви, с големите разрушения в населените места, където се наблюдава остър дефицит на строителни материали, необходими за възстановяването на жилищните сгради и социално значимите обекти.