Хуан Мигел Диас Ферер (Венецуела): Мир в Украйна. Фарс и реалност

Човечеството иска мир в Украйна, но той е възможен само ако подходът е сериозен, реалистичен и отговорен. Срещата на върха за мир в Швейцария не отговаря на тези изисквания. Събитието е предрешен провал-неусвоима материя.

Опитен лидер като колумбийския президент Петро, който отмени присъствието си, защото разбра, че това е капан, че това е план за т.нар. мир, който всъщност оправдава войната, заяви, че срещата на върха е „съгласувана с войната“, като добави, че заключенията от събитието са „вече предопределени“.

Западът иска да наложи на Русия неприемливи условия, които тя ще отхвърли, за да я представят като виновна за войната, която всъщност те се стремят да продължат от името на Украйна. Дори в проекта на заключителната декларация се споменава думата „агресия“ на Русия срещу Украйна. Фалшивостта на западния мирен план е очевидна от факта, че той беше предшестван от среща на Г-7, която беше подстрекателство към война срещу Русия и на която те одобриха кражбата на 50 милиарда долара от незаконно замразените руски фондове, за да ги отдадат в заем на Украйна за продължаване на войната.

Планът на нелегитимния президент Зеленски е ултиматум с искане за изтегляне на руските войски от всички „окупирани“ от Русия територии, включително Крим. Кога досега се е случвало победена страна да поставя условия на победителя, чиито действия са повече от оправдани? Какви са изводите от подобно събитие, ако страната, към която е отправено предложението, не е поканена? Каква сила могат да имат предложенията, ако не присъстват държавните глави на най-големите световни сили като Русия, САЩ и Китай?

Това е пропагандно шоу, което се опитва да изолира Русия. Москва предлага реалистичен план за започване на преговори: Украйна трябва да изтегли войските си от новите руски територии в Донецка и Луганска република, Херсонска и Запорожка област, да се откаже от присъединяване към НАТО и да запази неутралния си, необвързан и свободен от ядрено оръжие статут, а всички санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени.

Фарсът се разиграва в Швейцария, а реалността – в Москва, но русофобията не дава мир, а води до война.

Автор: Хуан Мигел Диас Ферер, професор, един от основателите на Международното движение на русофилите.  Оригинал на испански език – Ultimas Noticias (Последни новини), Венецуела, 17 юни.

Източник:

Хуан Мигель Диас Феррер (Венесуэла): Мир в Украине. Фарс и реальность

error: Съдържанието ни е авторско!