Христово Възкресение

Радвайте се, хора: тъмнината намаля, в света влезе светлината; сянката избяга , настъпи благодатта; изгря пролетта на живота…облаците нека излеят дъжда на радостта, растенията нека прокарат свежи листа и земята нека произведе своя плод.

За християните Великден се явява освобождение на  човечеството от робството на греха. Той става начало на нова епоха на падналия свят, изкупен и осветен от Исус Христос. Всичко в света придобива истинска и завършена ценност и значение…

Но в полночь смолкнут тварь и плоть,
Заслышав слух весенний,
Что только-только распогодь -
Смерть можно будет побороть
Усильем Воскресенья.
Борис Пастернак

От петък вечерта до неделя сутринта,  се случва най-важното чудо в човешката история.

Най-важното чудо
След съботата, в нощта срещу неделя, Господ, чрез силата на Своята Божествена природа и тайнствено за човешкото разбиране, възкръсва от мъртвите. Това събитие представлява завършването и същевременно изпълнението на всички старозаветни обещания относно възкресението на Спасителя. Тялото на Господ не просто е възкресено – то е преобразено. В същото време Самият Той се разкрива като истински Бог: Христос излиза от гроба, без да отвали камъка, без да счупи печата на Синедриона и без да събуди пазещата Го римска стража.

Явяването на ангела на жените-мироносици.

Икона от празничния чин на иконостаса на Троицкий собор в Свето-Троицката Сергиева лавра. Школа на А. Рубльов.

Както свидетелства Светото писание, ангел Божи слязъл от небето, отвалил камъка от гроба и потвърдил, че Господ е възкръснал и вече го няма. Божият пратеник е видян от жени, дошли на гроба толкова рано, за да помажат тялото на Христос с миро, според еврейския обичай. Църквата почита тези жени като жени-мироносици, като назовава имената на някои от тях: Мария Магдалена, Мария Яковова, Саломия, Йоанна. Сред тях била и Божата Майка.

Торжество Жизни: рассказ о страстях и Воскресении Христовом

Възкресение на Христос, Джотто ди Бондоне

Междувременно, апостолите Петър и Йоан дошли на гроба, за да разберат какво се е случило с тялото на Спасителя. Те се уверили в Неговото възкръсване.

Последна удостоверила възкресението на Христос Мария Магдалена. След като Петър и Йоан си тръгнли, тя останала сама и заплакала, защото все още не вярвала, че Господ е възкръснал. Изведнъж тя видяла ангели, които я попитали: “Жено! Защо плачеш?“ На това тя отговори това, което вече беше казала на апостолите: „Отнесоха моя Господ и не зная къде Го положиха“. В този момент се случило основното чудо – самият възкръснал Христос се явил на Мария. Тя обаче не разпознала явилия се Спасител и едва когато Той произнесъл името й: „Мария!”, жената се опомнила и разбрала, че пред нея стои Христос. Господ не й позволил да се докосне до Него, тъй като още не било дошло времето, но й заповядал да отиде в Йерусалим и да разкаже на учениците за това, което видяла. Това било първото появяване на възкръсналия Христос.

 

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/Магдалина-и-Иисус-Христос.-Икона-3.jpg

Мария Магдалена и Исус Христос

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/200px-Wga_12c_illuminated_manuscripts_Mary_Magdalen_announcing_the_resurrection.jpg

Мария Магдалена разказва на апостолите за явяването на Христос и неговото възкръсване, миниатюра от псалтира на св. Олбан, 1120-а г.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/thomas_apostle1.jpg

Харменс ван Рейн Рембрандт, Тома неверни. 1634 , ГМИИ А.С. Пушкин, Москва

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/thomas_apostle2.jpg
Микеланджело-Меризи Караваджо , „
Тома неверни 1602-1603

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/145.jpg

Иля Ефимович Репин. Христос сред учениците  след възкресението. 1886.

 

http://www.rusidea.org/?a=26040415

О чем говорит Евангелие Великой субботы?

Торжество Жизни: рассказ о страстях и Воскресении Христовом

error: Съдържанието ни е авторско!