Християнското семейство учи на отговорност

Автор: Миглена Китанова.

Деца, възрастни, преподаватели и възпитаници на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ отбелязаха празника.

Снимка
Главните участници в празника – отец Валентин Тупаров, председателят на читалището доц. д-р Иван Митев, Славея Стойчева, Марио Кирилов, Мария Николова, Васко, Миглена Китанова

Денят на християнското семейство и младеж   донесе толкова емоции, радост, надежди и пожелания за здраве и късмет. В този ноемврийски предиобед децата ни върнаха към ценностите и корените на предците ни. Млади семейства, възрастни, преподаватели и възпитаници на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ препълниха залата в очакване на празничната проповед за Въведение Богородично на негово благоговенство отец Валентин Тупаров. Всяка година на този ден  жадните за духовност, любов и истинска добродетел се доверяват на хората от читалището и ненапразно. Истинска изненада за гостите тази година бяха изящно изработените икони от президента на фирма „Български гоблен“ Росица Бакалова. Присъстващите бяха удивени от гоблените с лика на „Исус Христос“, „Богородица с младенеца“, „Св. Анна“, „Рождество Христово“, „Св. Николай Чудотворец“, „Св. Дева и св. Елисавета“. Арт студио „Български гоблен“ се утвърди като българска школа за гоблени, допринасяйки за извисяването на родния дух и самочувствие, каза Бакалова.

Близо до иконите бяха изложени рисунки на   седемгодишната Мария Николова, посветени на семейството, природата, училището и децата. След обичайната подготовка и украса, покривка, свещи, прясна питка и вино, китчица здравец, отец Валентин Тупаров от храм „Свето Възнесение Господне“ благослови присъстващите. Всички бяха поръсени със светена вода за здраве и късмет.
Денят на християнското семейство (Въведение Богородично) се чества през седми век от патриарх Терасий в Константинополската църква. Според светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и e отдадена в служение на Бога. На Въведение Богородично родителите водят децата на богослужение. „Нашето призвание като родени на тази земя е да бъдем щастливи от благата, които ни се дават, за това, че можем да се радваме на красотата на природата и на даровете на плодородната ни земя. Нека нашето сърце се отвори за радостта от познанието, културата, науката, творчеството, изкуството, песните“, се каза в словото към гостите.

„Читалището ни е пристан на добрите хора и на всеотдайните творци, на изключително талантливите деца и на техните родители. Днес семействата трябва да са сплотени, да се помъчат да видят забавните и влюбени неща на този свят. Да живеят в мир и любов! И да не забравят да правят добрини, големи, малки, нищожни, всекидневни.“

За празника Ивана Джамджиева от школата по пиано с педагог Светла Янъкова изпълни „Ларгето“ от Скарлати. С бурни аплодисменти публиката посрещна възпитаничката на школата по балет с педагог Славея Стойчева – Мария Николова, за стихотворението „Първокласник“. С лирика и нежност бе изпълнено и стихотворението на Васко от 31 СУЧЕМ по случай празника.
С много настроение и любов бе аплодиран Марио Кръстев, възпитаник на музикалния педагог на читалището Роси Йорданова. Талантливото момче, което прослави България на десетки конкурси, изпълни „Caruso“ по интерпретацията на Лара Фабиан. Втората песен „Още един път“ Марио изсвири на пиано и изпя с цялото си вдъхновение на творец.

Поздравления за празника бяха получени от СБЖ, от медии и хора на културата и изкуствата. Денят на християнското семейство и младеж завърши с похапване от питката и с много снимки за спомен. Предколедните празници ни карат да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта, сподели млада майка.

Творби от изложбата на Росица Бакалова

 

Източник: „Дума“.