Хореографът Юрий Григорович: Половин век съм свързан с България

Изключителният руски хореограф, народен артист на СССР Юрий Григорович, който отбелязва тази година своята 90-годишнина, получи почетната награда на Република България – „Самара кръст“. Церемонията се състоя в сряда в българското посолство в Москва.

Преди церемонията, в интервю за ТАСС  Григорович каза, че е създал много приятелски и културни връзки с България за половин век.

„В продължение на много години бях председател на Международния балетен конкурс във Варна,“ – продължава Григорович.

„Прекрасни имена озариха тази сцена, а аз не крия радостта, с която винаги съм работил там. Много лидери на българската култура са идвали и работили в Москва. С една дума, аз имам особено чувство и специални спомени за България“, призна той.

България многократно е награждавала всепризнатия хореограф. Сред наградите са – Ордена на Кирил и Методий (1977) и Народна Република България (1987), медал „100 години от Освобождението на България от османско робство“ (1978) и „За заслуги в провеждането на XX Международен балетен конкурс във Варна“ (2002). Юрий Григорович е почетен гражданин на Варна (1980). Той също е носител на „Света София“ – за особени заслуги в областта на българо-руските културни връзки (2009 г.).

Наградата „Самара кръст“ връчи българският посланик в Русия Бойко Коцев.

„Самара кръст“ се присъжда на великия руски хореограф Юрий Григорович като признание за огромния му принос за укрепване на българо-руските културни връзки и приятелските отношения между нашите страни“, каза дипломатът. Той подчерта, че Григорович остава една от най-уважаваните фигури в съвременната култура на България.

„Тази награда ще се стопли сърцето ми“ – каза в отговор Григорович.