Холандия засекрети близо 150 документа по катастрофата на Boeing 777 в Източна Украйна

Холандия оповести част от данните от разследването на катастрофата на Boeing 777 в Източна Украйна през 2014 г. 147 документа обаче останаха засекретени.

„569 документа станаха частично отворени за публиката, но важната информация в тях е защрихована. 147 документа остават засекретени“, се казва в съобщение на телевизия RTL Nieuws, цитирано от РИА Новости.

Упълномощеният по въпросите за сигурност и противодействие на тероризма в Холандия Дик Скооф заяви, че оставянето на информацията като недостъпна е свързано с няколко аспекта, най-важният от които е защитата на информацията на частните лица, и по-точно техните имена и телефонни номера, както и информацията „за вътрешно ползване“  на специалните служби.

Западните журналисти признават, че международното разследване на катастрофата на Boeing – а на малайзийските авиолинии неслучайно е стигнало до задънена улица. То съвсем целенасочено е превърнато във фикция с цел да бъдат прикрити истинските престъпници, по чиято вина е станала катастрофата.

На 29 август 2014 г. холандските медии публикуваха информация, според която съществува таен пакт между страните, влизащи в съвместния комитет по разследване на катастрофата. Това са Холандия, Австралия, Белгия и Украйна. Забележителното тук е, че участниците в разследването продължават да държат контрол над информацията, която споделят с пресата, между другото, прекалено пестеливо.

На 19 ноември 2014 г. холандското правителство отказа да предостави информация за разследването на изданието Elsevier без да обясни причините за отказа си. В края на октомври в интервю за Der Spiegel ръководителят на комитета за разследване Фред Вестербек съобщи, че комитетът не разполага с „неопровержими доказателства“ по даденото дело.

Журналистите отбелязаха очевидното пренебрегване от властите на страните от Алианса на разследването. Неотдавна Daily Mail цитира думите на бивши служител на тайните служби: „Западното разузнаване и американците много добре знаят всички детайли – кой е свалил самолет MH-17, защо и за какво“. Но фона на това, че „черните кутии“ от катастрофата във Франция, когато пилотът нарочно е разбил самолета в планината, бяха разшифровани за едно денонощие, толкова проточеното разследване на причините за катастрофата на Боинга в Украйна изглежда просто цинично.

Припомняме, че самолет Boeing 777, пътуващ от Амстердам до Куала Лумпур, на 17 юли се разби в източната част на Украйна. Всичките 298 души, намирали се на борда – пътници и екипаж, загинаха. Киевските власти обвиниха опълченците за катастрофата, които от своя страна заявиха, че не разполагат със средства, които биха позволили свалянето на самолет от такава височина.

Според предварителния доклад от разследването, самолетът се е взривил във въздуха, заради „структурни повреди, предизвикани от външното въздействие на многобройни високоенергийни обекти”, чийто източник обаче остава неизвестен.